Web Analytics

Ha valaki egyedül esik neki egy nyelv tanulásának, nem válogathat az eszközök között, meg kell ragadnia minden lehetőséget ismeretei gyarapítására. Minthogy a nyelv, és mint ilyen, a nyelvi kommunikáció, erősen társasági cselekvés, kissé megnehezíti a nyelvtanuló dolgát. 

Mit lehet tenni? Először is gyorsan elhessegetni az olyan negatív gondolatokat, hogy ez így nem fog menni, ezt így nem lehet, meg különben is. 

Több helyen is olvastam már, valamint saját megfigyelésem is azt támasztja alá, hogy jót tesz, sőt nagyon jót tesz haladásunknak, ha hangosan tanulunk. Nem csak azért, mert kiejtésünk javul, hanem mert a magunk által elismételt információt "mégegyel többször" halljuk, mint a felvételeken.

Pimsleur doktor is azt mondja, hogy nem elég, ha fogjuk szépen a leckét és végighallgatjuk, még talán meg is válaszoljuk a kérdéseket gondolatban. Nem. Ki kell mondani őket. Tapasztalatom szerint is rengeteget számít, sokkal jobban megjegyzem a dolgokat, és valahogy könnyebb is kimondanom őket, mintha csak ki kellene gondolnom. Ez elsőre kicsit furcsa lehet, de én a magam részéről ezt érzékeltem. Néha azon kaptam magam, hogy a vonaton, ha nem is hangosan, de mondogattam a válaszokat (na jó, mozgott a szám) - és sokkal könnyebb volt így teljesíteni az adott leckét. Egyszerűen hozzászokunk ahhoz, hogy a kommunikáció mellett folyamatosan gondolkodjunk előre a következő szón, a következő mondaton. 

Nem jó tehát, ha azzal a szándékkal hallgatjuk a leckéket, hogy majd úgyis megtanuljuk őket. Legalább egyszer érdemes mindent végighallgatni, hogy meg is válaszoljuk őket (főleg a Pimsleurnél, de én most a Learning Spanish Like Crazy anyagnál is ezt vettem észre - ez azért jó, mert több időt hagy a gondolkodásra és jobban tudunk figyelni a kiejtésre - már csak ezért is érdemes kihasználni.). Aztán ha nagyon ráérünk, akkor még hallgathatjuk magunkban orrvérzésig ugynazokat a leckéket - de egyszer tuti érdemes kimondani őket. Lesz eredménye, az biztos. 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr50957781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotsis Zsuzsa 2009.06.30. 10:39:03

Jaj de örülök, hogy rátaláltam erre a blogra!!! Szurkolok neked, biztosan sikerülni fog. A szavak kimondása, szövegek felolvasása nagyon fontos. Nélküle a tudás passzívvá válik. Amit nem olvastam el hangosan, megértem ugyan, de használni nem tudom. Az is közrejátszhat még a sikerben, hogy a saját hangját hallja az ember és az már olyan érzés, hogy "jé, beszélek...". Ez tovább ösztönöz. Én magamtól tanultam/tanulok angolt, németet és olaszt. A németet a szomszéd miatt fogom folytatni és elmélyíteni, mivel nem tud magyarul. Jó lenne még költözne oda pár idegen.:-)

[balint] 2009.06.30. 14:28:06

Köszönöm a kedves és biztató szavakat! :)

Igen, a saját hangját hallja az ember tényleg jó dolog. Nem is beszélve a beszéléshez szükséges izmok tornáztatásáról :D

Sok sikert neked is a tanuláshoz, mindig öröm ilyen motivált emberekkel találkozni! :D
süti beállítások módosítása