Web Analytics

Több egybehangzó tanulmány és könyv véleménye szerint is a Pimsleur a leghatékonyabb nyelvtanulási módszer, ha valaki egyedül akar boldogulni. 

Magát az eljárást Paul Pimsleur dolgozta ki évtizedekkel ezelőtt és négy alapvető tényezőn alapul:

1.) Előrejelzés

A passzív nyelvtanulással ellentétben Pimselur nem egy adott szót vagy mondatot ismételtet meg számtalanszor a tanulóval, hanem a lecke elején megtanult pár szóból saját magával kombináltatja össze a következőket, ezáltal teljesen aktív résztvevővé teszi azt. 

2.) Felidézés

Meghatározott időközönként ismételteti meg a szavakat, mely időköz exponenciálisan növekszik (5 mp, 25 mp, 2 perc, 5 perc, 10 perc, 1 óra, 5 óra, 1 nap, 5 nap, 25 nap, 4 hónap, 2 év) - ennyi ismétléssel szerinte végleg megmarad a tudás. 

3.) Alap szavak

Nincs semmiféle figurázás, csak a legegyszerűbb és leggyakoribb szavakat tanítja meg, hiszen a nyelvek többsége beszélt formában nagyjából 2000 szót tesz ki. A legteljesebb Pimsleur kurzusok során is maximum 600-700 szót lehet elsajátítani, így ez nem elégséges tudás a magabiztos kommunikációhoz. 

4.) Organikus tanulás

Megkülönbözteti a vizuális és audió tanulást, egyúttal ki is zárja előbbit, hiszen anyanyelvünk tanulásánál sem használunk 6 éves korunkig szöveges tanulmányokat - ehelyett maximálisan hallásunkra és kiejtésünkre koncentrál a natív beszélők megszólaltatásával. 

Személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy a tanfolyam remekül működik, nagyon megéri beszerezni. A tanuló az egyes elemek összekombinálásával maga jön rá a nyelv finomságaira és nyelvtanára, nem pedig tintaszagú nyelvkönyvekből kell azt magába szívnia, melyek sok mindent elmondhatnak magukról, csak azt nem, hogy életszerűek. Ezzel szemben ez a módszer az: étterem, megbeszélés, reptér, utazás, hotel - rengeteg témát érint, viszonylag kimerítően. Talán egy kicsit túlságosan üzleti irányba megy és túlságosan az amerikai emberekre koncentrál (szavak, mértékegységek, helyzetek miatt), de ez megbocsájtható fogyatékosság. 

További negatívum, hogy nem minden nyelven elérhető és amikből megvan a három szint, az is elég limitált (viszont biztos!) tudást ad. 

Az biztos, hogy az összes nyelv tanulásának ezzel fogok nekimenni, bátran ajánlom kezdésnek. Mire az ember a 3x30 lecke végére ér, olyan ismeretekkel fog rendelkezni, amikkel már bátran nekiállhat egyedül is tanulni a nyelvet, akár vizuálisan. Hogy mennyire, azt majd a további vizsgálódások fogják kideríteni. 

UPDATE: a Pimsleur kínai szerintem nem éri meg a pénzt. Egyszerűen rossz a minőség, csapnivaló a felépítés és nem konzisztens. Ellenben a spanyol verzió nagyon tetszetős, nekem biztos alapot adott a további tanulmányok ráépítésére. Drága, de biztos alap. Az eredeti Pimsleur leckéket itt tudod megvenni

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr17909919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koandi 2009.10.11. 19:33:12

Bálint,
megnéztem Pimspleur honlapját és számomra nem volt egyértelmű, hogy angolt tanít-e más nyelvekről (pl. magyarról angolra) vagy angolról tanít más nyelveket. A free lesson regisztrációs ablakát kitöltve sem történik semmi...
Tudnál segíteni?
Köszi
Andi

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.10.11. 22:33:10

@Koandi: Szia! Remélem nem olyan nagy baj, ha én válaszolok, és nem Bálint...

Tehát a Pimsleur egy olyan rendszer, ami angol nyelven keresztül tanít más nyelveket (pl. magyart is). Úgyhogy, ha angolul szeretnél tanulni, a Pimsleur nem lesz jó választás. Bármi másra teljesen jó kiindulópont, nekem is tetszik. Eddig 3 verzióba kóstoltam bele (német - ezt csak a vicc kedvéért, francia és horvát). Ahogy észrevettem, alapvetően az összes nyelvet hasonlóan tanítja, az említett háromban az első leckék mind úgy kezdődtek, hogy egy nő és egy férfi (gondolom fontos, hogy egy teljesen új nyelvben halljad mind a két nem hangját) utazik a vonaton, és megbeszélik egymás közt idegen nyelven, hogy az egyik fél csak angolul tud, és Amerikából jött.

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.10.11. 22:42:32

Ha viszont angolul szeretnél tanulni, tényleg AJ Hoge a legjobb, bár egy kis alap kell hozzá, tehát teljesen kezdőknek nem való.

Magam már a 14. leckét nyomom (holnap jön a 15.), egy hetet ki kellett hagynom, nem nagyon fért volna bele, és a "programot" úgy akartam végigcsinálni, ahogyan azt az elején megálmodtam (2 lecke/hét).

De tényleg hihetetlen jó a módszer, már az első 4-5 lecke után érezhetően jobb lett a hallásom. Meg a 'Main Speech' anyagok is nagyon tanulságosak minden leckében, ráadásul nem csak hasznos tanácsokat kapsz AJ-től, de mindent úgy, hogy közben angolul tanulsz! Másik jó pont AJ kisugárzása! Nagyon jól fel tudja rázni az embert, tényleg kedvet csinál a munkához. Nem fogsz olyanokon gondolkozni, hogy "ááh, mindjárt elalszom, milyen unalmas...", meg "miért is csinálom?".

[balint] 2009.10.14. 10:03:22

@Koandi: Igen, úgy van ahogy tdk mondja a Pimsleur anyagok esetén. tehát angolul tanít más nyelveket. Van azonban olyan verzió is, ahol spanyolul/franciául/japánul tanít angolt. Talán még van pár másik is, ebben nem vagyok biztos. De az effortless english tényleg jó, és annak van ingyenes része is. Itt találod: effortlessenglishclub.com
Jó tanulást! :D

uzrksghfskbuzs (törölt) 2009.10.15. 13:40:34

Találtam egy nagyon frankó oldalt: www.booksshouldbefree.com/

Teljesen ingyenes audiobook-ok és a hozzájuk tartozó e-book. El is kezdtem az 'Alice's Adventures in Wonderland' címűt, amiről már sokat hallottam, meg sok helyen utalnak rá, eddig mégsem olvastam el, még magyarul sem. Szóval így utólag angolul bepótolom. (Külön jó dolog hogy van 'children' szekció, ahol könnyebb nyelvezetű könyvek találhatók.)

gyongyee 2010.02.21. 21:12:27

A Pimsleur tényleg nagyon jó! Most ezzel tanulom a spanyolt a relaxa helyett.

Koandi 2010.03.18. 15:09:20

Azt mondják (mondjátok), hogy anyanyelvitől a legjobb tanulni, gyakorolni a nyelvet. Ha a pimsleur-ben spanyolul akarok tanulni akkor angol anyanyelvűtől fogom hallani a spanyolt?
köszi

gyongyee 2010.03.18. 16:05:02

Nem. Az angol anyanyelvű oktató az instrukciókat adja, ő vezet végig a leckén. Pl. megkérdezi angolul, hogy hogy mondod ezt meg ezt spanyolul? Aztán hagy egy kis szünetet, hogy válaszolhass és utána egy spanyol anyanyelvűtől hallod újra azt a szót vagy mondatot.

[balint] 2010.03.19. 06:37:06

@Koandi: Igen, pontosan igy van, ahogyan Gyongyee mondja. Ha jol tevedek, akkor mexikoiak az anyanyelvuek, a kommentator uriembernek (aki angolul beszel) pedig szerintem ritka kellemes hangja van, orom hallgatni.

Tomé 2013.07.20. 14:36:54

Nekem is eddig leginkább a Pimsleur jött be (Bálint által leírtakhoz hasonló okokból):
1. használni kell az agyamat
2. életszerű
3. anyanyelvi beszélők (-> kezdetektől fogva szokom a kiejtést -> jó lesz a szövegértésem)
4. nemcsak használni kell az agyamat, hanem beszélnem is kell (természetes lesz a beszéd, jó lesz a kiejtésem)
5. az alapszókincset tanítja meg (nem az afrikai tigrishalat, a paprikás lecsót és az elektromos távvezetéket)
6. tudom, hogy amit épp csinálok, annak van értelme és tudom, hogy mennyit fejlődök azzal, amit csinálok és tudom, hogy milyen szintre jutok el 3x30 félóra (45 óra) után

Szóval minden tiszteletem Pimsleuré, aki ezt megalkotta. Én azt mondom, hogy egy ilyen 3x30-as Pimsleur kurzus után bátran neki lehet állni filmet, videókat nézni, szöveget olvasni, vagy legjobb esetben külföldiekkel beszélgetni. Szerintem, amit a Pimsleur csinál, az az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt (45 óra) a lehető leghatékonyabban egy sziklaszilárd alapra helyezi a nyelvtudást, amire azután lehet építkezni.

Szóval egy Pimsleur-özés után azért nem vágnék neki egy középfokú nyelvvizsgának és nem is jelentkeznék álláshirdetésre az adott nyelven :D Viszont a Pimsleur eljuttat egy olyan szintre, ahonnan van mire építeni. Én így fogom fel ezt a dolgot és ilyen szempontból ez baromi jó dolog. 45 óra az egyetemen 1,5 kredit. Szóval ha egy szemesztert csak a nyelvtanulásra szánnánk, akkor 20 nyelvből jutnánk el erre az erős alapszintre. (vagy kevesebb nyelvből, de magasabb szintre, ha rendelkezésre állnának további anyagok Pimsleurből)

Amúgy az alábbi két honlapon azt az információt találtam, hogy a Pimsleur SZINTENKÉNT tanít 500 szót. Tehát amiből van 3 szint, az így összesen 1500-at. Ez lehet igaz?
virginialynne.hubpages.com/hub/Review-of-Mandarin-Learning-Pimsleur-ChinesePod-Serge-Melnick-and-Tuttle
badatlanguage.com/learning-a-language-with-pimsleur/

[balint] 2013.07.22. 10:26:18

@Tomé: Szia Tomé, köszi szépen a tapasztalatokat. :) Én is szeretem a Pimsleurt, de pont úgy gondolom, ahogy te: reálisan kell nézni a dolgokat és a végigtolása után az ember nem fog folyékonyan beszélni, de lesz egy tök jó alapja.

A végére pedig: a blog már egy ideje elköltözött, ha érdekelnek a további kalandok, akkor itt megtalálod: otevotnyelv.com :)

eduardobr61 2017.05.30. 23:56:29

Azt javaslom www.penpaland.com nyelvcsere alapú weboldal
süti beállítások módosítása