Web Analytics

Az elmúlt hetekben találtam két igen-igen hasznos dolgot az angolhoz.

Az első versenyző az English Central, ami egy remek kis oldal a beszédünk és főleg a kiejtés fejlesztéséhez. A lényege a dolognak, hogy az oldalon találunk egy rakat videót, különböző témákban (politika, sport, zene, játékok, stb.), amiket nem csak nézegetni lehet, hanem aktívan részt is tudunk bennük venni, még pedig a következőképpen: miután megnéztünk egy pár másodpercet, el kell ismételnünk a hallottakat, ami után csinos kis értékelést kapunk teljesítményünkről, valamint, hogy min kell még javítanunk. Láttunk már ilyet, itt azonban rettentően igényesen van tálalva, nem is beszélve arról, hogy abszolút naprakész dolgokból válogathatunk. Igazi gyöngyszem. Hátránya, hogy egyelőre csak 200 videóból válogathatunk (nem mintha nem lenne elég), valamint regisztrálni kell. Egy kedves Ausztrál cimborám nemrég világosított fel kiejtési hiányosságaimról (csodálkozom, hogy eddig más miért nem tette őket szóvá?), amik nem eget rengetőek, azonban ennek az oldalnak segítségével csodaszépen ki fogom tudni küszöbölni őket. Nagyon ajánlott a használata. 

A második dolog egy Microsoft fejlesztés és még csak béta állapotban van, azonban mindenképpen ígéretes próbálkozásnak tűnik. Erről van szó. A rendszer lényege, hogy az oldal felső részén lévő szövegdobozba szépen beírhatunk egy angol szöveget, majd rábökve az ellenőrzésre megcsodálhatjuk szerzeményünket az alsó részben - nyelvtani hibáktól mentesen. Vagy legalábbis a nagyobbaktól mentesen. Azért jó a dolog, mert direkt olyanoknak fejlesztették ki, akik az angolt idegen nyelvként tanulták - és a tipikus hibákat szűri ki a rendszer. Az algoritmus elemzése itt teljesen felesleges, lényeg, hogy többségi alapon dönt a rendszer - szépen végigtúr hibátlan angol szövegeket és összehasonlítja a mienkkel, majd javaslatot tesz a valószínűleg helyes megoldásra/kifejezésre/nyelvtani formulára. Csodát nem kell várni tőle, de középhaladóknak igen erősen ajánlott a dolog, rengeteget lehet belőle tanulni. Egy anyanyelvű rektort természetesen nem helyettesít, mindenesetre remek dolog.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr431451150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juan de Keserű, a keselyű 2009.10.20. 15:13:48

Hihetetlen, hogy csak most akadtam rá eme értékes blogra. Innentől borítékolhatóan állandó olvasó leszek, lévén, hogy jómagam is hasonló projektet követek (72 hónap - 8 nyelv). Bővebben még nemigen szólnék hozzá, majd pár bejegyzés szemrevételezése után, de mindenképpen szerettem volna mind gratulálni, mind sok sikert kívánni!

[balint] 2009.10.20. 15:16:45

Nagyon köszönöm! Jó olvasást, és persze várok minden visszajelzést! :D

Juan de Keserű, a keselyű 2009.10.20. 15:50:03

@[balint]: Egy didaktikai kérdésem lenne, hátha tudsz segíteni. Ismersz olyan oldalt, vagy anyagot, ahol igeidős ekvivalenciákat találok, pontos, korrekt, teljes megfeleltetésű adatbázisként?
209.85.129.132/search?q=cache:s8GdX62LsrQJ:rsoares0.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/uses_of_verb_tenses.doc+verb+tenses+equivalent+spanish&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a
Ilyesmire gondolok, csak részletesebben, s egyéb nyelvek kontextusában is (pl. portugál, francia, svéd).

[balint] 2009.10.21. 00:38:20

@Juan de Keserű, a keselyű:
sajna nem igazán tudok segíteni. nem hiszek ezekben az ekvivalenciákban - a nyelvek között nincs egy az egyben megfeleltetés, ha így lenne, nem lenne értelme a különböző nyelveknek. persze azért hasznos lehet, de én úgy találtam, hogy engem inkább összezavar és eltereli a figyelmem magáról a nyelvről.

Amit én követek most: rengeteg anyanyelvű szöveget hallgatok/olvasok és próbálok "ráérezni", hogy mikor mit kell használni és hogyan. És úgy találom, hogy eléggé jól működik. Persze hátrány, hogy rettentő időigényes. De nem szenvedésként élem meg. :D
süti beállítások módosítása