Web Analytics
A múlt héten lezártuk az Effortless English második szintjét, így reményekkel telve vághattunk bele a harmadikba. Lássuk, milyenre sikeredett!
 
Az első lecke címe: Cafe Puccini. Az audió rész bő három perc hosszúságú, valamint tele van tűzdelve "haladó" angol szavakkal. A történetben North Beach-ről hallhatunk (San Francisco egyik negyede), annak olasz bevándorlóiról, kultúrájáról, valamint a beat mozgalom megszületéséről. 
 
A Vocabulary részen is látszik már, hogy egyel magasabb szinten járunk, csak úgy záporoznak ránk a kifejezések:
 
spot, immigrants, period, served as, literary, renaissance, in particular, developed, style, challanged, conservative, uniquely, liberal, credit, various, focal point, the movement, anarchist, made history, controversial, shocked, mainstream, independent publishers, wealthier residents, entrepreneurs, named after, composer, hold, animated, to mind, the intersection, hurry
 
Noha a haladó angoloksoknak jónéhány kifejezés ismerős lehet, azért van jócskán, aminek több jelentése is van, valamint itt kompletten kontextusba ágyazva kapjuk meg őket, ami tovább segíti a megértésüket. 
 
A Mini-Story felépítése is megváltozott kissé: a Vocabularyban lévő szavakból alkot újra egy történetet (egy írói versenyről, Steven King főszereplésével) - majd természetesen a szokásos módon újra elmondja a kis, bugyuta történetet, rengeteg kérdéssel kiegészítve, a legvégén pedig újra elmondja az egészet egyben. Az iram sokkal gyorsabb, mint a második szinten. 
 
Kapunk még a leckéhez egy pdf doksit is, amiben az Audio rész átiratát olvashatjuk, kiemelve benne a kulcsszavakat, a végén pedig referenciákkal az elhangzottakkal kapcsolatban (North Beach, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, stb.).
 
Összességében véve tényleg jónak tűnik ez az EE tanulási rendszer: egy héten keresztül hallgatni a különböző részeket, oda-vissza, kontextusban, magyarázatokkal, valóban hoz eredményt. Az arany szabály azonban most is érvényes: ha nem érezzük kényelmesen magunkat a szöveggel kapcsolatban, vagy nem vagyunk vele elégedettek, akkor hallgassuk tovább, akár két hétig. Nem hajt a tatár. Inkább tudjunk kevesebbet, de azt jól, mint többet rosszul. 
 

Az Effortless English-ről szóló többi bejegyzés itt olvasható.

Az eredeti Effortless English anyagot ezen a linken tudod megvenni, aki megpróbálná, ossza meg velem is tapasztalatait. Jó tanulást! 
 
Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr301105965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása