Web Analytics

Több helyről is olvasni, hogy érdemes jól megtervezni a tanulási időbeosztásunkat (ez persze nem csak a nyelvtanulásra vonatkozik), amihez nem csak a hosszútávú időbeosztás tartozik hozzá, hanem bizony a napi, vagy akár órás lebontás is. 

Ismeretes, hogy érdemes a tanulások között szüneteket tartani, kicsit felfrissülni, hogy utána újult erővel tudjuk magunkat belevetni az újabb kihívásokba. Azonban ehhez még hozzá lehet tenni azt is, hogy azért is érdemes ezt a modelt követni, hiszen így figyelmünkkel is játszunk. Mikor megszakítjuk a tanulást, ergo máshová irányítjuk a figyelmünket, majd utána ismét a tanulásra koncentrálunk, akkor "kénytelenek" vagyunk elménket "tornáztatni" - annak újra bele kell merülnie, keresztül kell mennie azokon a fázisokon, amik a tanulás folyamán elengedhetetlenek. Tehát ismétlünk. Minden egyes alkalommal, mikor újra nekiállunk tanulni.

Ezt magam is megfigyeltem, hogy érdemes a tanulási szakaszokat 20, maximum 30 perces időközökre osztani. Utána kicsit teszek-veszek, iszok valamit, sétálok pár percet, majd folytatom - így kénytelen vagyok újra ráhangolódni a dologra. És ez az a folyamat, ami olyan eredményessé teszi az ismétlést. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy megértés nélkül felesleges az ismétlés! Ezt soha nem szabad elfelejteni. Ekkor történhet a legrosszabb, kialakul valami repetitív reflex, ami helytelen használathoz, ne adj isten, félreértéshez vezet, aminek ugye nem kell magyarázni a következményeit.

Számtalan helyről olvasni, hogy érdemesebb így 4x30 percet tanulni, mint egyben 2 órát. Én is érzem, hogy ez a megfelelő módszer, így ezt is figyelembe fogom venni a további tanulások során.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr65952040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Héraszalon 2009.03.03. 19:38:42

Szia!

Korábban említetted a Rosetta Stone-t,használod még?Mik a tapasztalataid vele?Olvastam valahol, hogy a CIA ügynökök is használják nyelvtanuláshoz!

[balint] 2009.03.04. 00:24:26

Hello,

Igen, próbáltam a RS-t, de jelenleg sajnos nem tudom használni (használnám, de valamiért nem működik) - sajnos egy kicsit tolódik, amíg helyre hozom a gépemen a galibát, ami ezért felelős. Amúgy nagyon tetszik, írok majd róla bővebben is, amint folytatom vele a tanulmányaimat.

Én úgy tudom, hogy az FSI módszert (www.fsi-language-courses.com/) használták a CIA-nél, nem a Rosetta Stone-t.

Héraszalon 2009.03.04. 10:30:34

Köszi!Nem tudom én úgy olvastam azt is használták v.használják, gondolom egyéb más módszerekkel együtt.
süti beállítások módosítása