Web Analytics

A kontextus (szövegkörnyezet) bizonyára nem ismeretlen fogalom. Többször olvastam már róla, hogy hasznos kontextus alapján nyelvet tanulni - azaz nem szabad különálló szavakat magolni (többek között Lomb Katótól, de például legutóbb AJ Hoge-tól is).

Az más kérdés, hogy a szavakat külön-külön értenünk kell. Azonban a nyelv kifejezésekből épül fel. A tegnapi nap magam is meggyőződtem róla, hogy "kontextusul" tanulni megéri. 

Hallgatván az Effortless English anyagot, éppen a negyedik leckénél járok, melyet éppen hetedjére hallgattam meg (természetesen miután a szótanító részt teljes mértékben megértettem, azaz magában a lecke tananyagában már nem volt ismeretlen szó vagy fogalom) - ekkor a mentor feltette a kérdést, hogy Grace (történetünk főhőse) hol lakik, Phoenix-ben vagy Los Angelesben? Természetesen emlékeztem, hogy Phoenix-ben, ám egyből az is beugrott, hogy Phoenix, Arizonában. Mindenféle gondolkodás nélkül. Tudatosult bennem, hogy Phoenix Arizona államban van. Tehát maga a Phoenix szó "magával rántotta" az Arizona szót. 

Ez a kis történet nem lenne olyan izgalmas, ha elsiklanánk a tény felett, miszerint ugye a nyelv kifejezések, frázisok összeépítéséből áll. Azaz ha tudjuk, hogy mondjuk spanyolban a segédigék után főnévi igenév alakot használunk minden esetben (puedo comprar algo - tudok venni valamit), akkor a megfelelő gyakorlás után automatikusan a megfelelő alakot illesztjük a "puedo" (és persze más segédigék) után. Azaz nem csak a "venni"-vel tudjuk ezt megtenni, hanem a "futni", "aludni", "mosogatni" "kézenállni" ésatöbbi dolgokkal is. Magyarul: gondolkodás nélkül. Legalábbis látszólag gondolkodás nélkül. Ám mivel kifejezéseket fűzünk össze, nyelvtanilag helyesen, ezért sokkal több időnk van "gondolkodni" a következő helyes formulán. Tulajdonképpen időt nyerünk az egésszel. 

Ezért érdemes tehát mondatokat és kifejezéseket megérteni és megtanulni. Jómagam elhatárolódom a repetitív, gépies ismétléstől, hogy "majd-csak-megjegyzem-így" - mert így átesünk a ló másik oldalára: ha egy kifejezést túlontúl "begyakorlunk", akkor beszéd közben is automatikusan előjöhet, ha egy másik kifejezés is ugyanazzal a szóval kezdődik. Ezért fontos, hogy értsük és csak utána gyakoroljuk. Hogy utána tudatosan tudjuk kicserélgetni az egyes szavakat a kifejezésekben. És így fogunk folyamatosan kommunikálni.  

 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr87942062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása