Web Analytics
Ahogy így visszanézem az elmúlt hónapok statisztikáit, egyeseknek esetleg úgy tűnhet, hogy nekem jobb dolgom sincs és bőven ráérek nyelvet tanulni, akár egész nap. Sajnos ez az igazságtól nagyon messze áll, ezért az Öt év – öt nyelv projekt sikeres kivitelezéséhez az időmenedzsment csodálatos világát kell erőteljesen tanulmányoznom, hogy ötről a hatra jussak. Vagy legalább egyről a kettőre. 
 
Mindez csak azért jött most fel, mert többen írták már és kérdezték, hogy én miként osztom be az időmet. A következőkben egy kis összefoglalót készülök ide kanyarítani, amiből hátha más is hasznos dolgokat tud leszűrni magának. Persze semmiféle világmegváltó megfejtés nincs az itt leírtakban, egész egyszerűen csak azt használom, amit már okos emberek kitaláltak – mert ugye felesleges újra feltalálni a kereket. 
 
Az itt következő napom nem mondható átlagosnak, általában ennyire azért nem zsúfolt, az itt leirtakban mindössze azt szeretném vázolni, hogy szinte minden helyzetben és esetben lehet tanulni – már ha akar az ember. 
 
Tehát reggeli kelés és koffeinmérgezéses hírolvasások után felcsapom az Ankit, amivel 10 percet szüttyögök  - ezzel nem érek a napi ismétlés végére, csak egy általános átfutásra jó. Fürdés közben mehet valami kis zene (mondjuk legyen Ska-P, mert az jó), majd nekiesek az egyes számú munkámnak (fordítás). A monitor mellé ki van téve a Kreatív Spanyol egy-egy lapja, és míg a gép a mentést végzi, vagy egy új weboldalt tölt be én megnézek két-három mondatot/szót.  Ez az egész délelőttös fordítás során is minimum 3 lapnyi haladást jelent az anyagban. Délben nekiesek az ebédfabrikálásnak – közben zúg a fülemben mp3 lejátszóról valami spanyol szöveg. Notes in Spanish anyag, podcast, Harry Potter, esetleg spanyol zene. 
 
Dél körül megindulok bevenni a főiskola bástyáit, valamint magamévá tenni az aznapi tananyagot (áttételesen van köze a nyelvekhez – mondhatnók szintetikusan: programozást tanulok) – továbbra is hallgatok valami spanyol anyagot – Pimsleurt, Michel Thomast, esetleg a Kreatív Spanyolt forgatom. A jegyzetelés miatt nem aggódom, hiszen már régen bebizonyosodott, hogy semmi szükség rá. Ha az embernek napi kapcsolata van a nyelvvel, minden a helyén lesz idővel - méghozzá nem is olyan hosszú idő után! Semmi szükség erőködésre, jegyzetelésre, csak élvezem a leckéket.
 
Mikor gépközelben vagyok és ismételni támad kedvem, de nincs nálam a laptopom, elég csak felcsapni az Anki online verzióját, ahová kártyáinkat automatikusan szinkronizálja a program, így csak netelérés kell és máris tanulhatunk. Nem kell sok, csak pár perc, ebből mondjuk 4-5 alkalom az egész napos okítás során. Szünetben diskurzus a csoporttársakkal (sajnos nincs Spanyol, csak két Brazil. Lehet, hogy a portugál lesz a következő nyelv?), majd irány a kettes számú vágóhíd (irodarabszolga) – mivel sűrű a program, ezért autóval kell mennem, ahol szintén remek alkalom nyílik a podcastok hallgatására – persze azért nem árt figyelni az útra sem. De azért a háttérben mehet a dolog. Ha effektíve nem is figyelek a szövegre, ha a háttérben megy, abból baj nem lehet. Ha mást nem, legalább az intonációt szokom. 
 
Munka közben folytatom az elcsent másodpercek felhasználását – két ügy között átnézek pár sort a Kreatív Spanyolból, szünetben diskurzus a munkatársakkal (angolul), majd hazafelé szintén még mehet valami spanyol zene, levezetőnek. Itthon egy laza Anki futam még, nem több 10 percnél. Fürdés, fogmosás, borotválkozás közben is szól a spanyol zene. Lefekvés előtt még némi Harry Potter olvasás (szigorúan spanyolul), nem több egy-két oldalnál. 
 
Mikor összeadom a számokat, a nap végére kijön 1,5-2 óra. És merem állítani, hogy sokkal hasznosabb így „szétdarabolva” tanulni  - egyszerűen megszokjuk, hogy több felé figyeljünk és nem fog gondot okozni az egyik nyelvről a másikra váltani. Akkor haladunk jól, ha lefekvés előtt már spanyolul akarunk jóéjt kívánni kedvesünknek. 
 
Nyilván egyfajta elkötelezettséget igényel a dolog, mindenesetre a saját példámon látom, hogy működik. Effektíve nincs olyan, hogy tanulási idő, mikor leülnék és felcsapnám a szótárakat (más kérdés, hogy nem használok szótárt, vagy csak nagyon ritkán). Ezer meg ezer módja nyílik az idő hatékony kihasználásának - csak néhányat említettem, én ezeket használom, de tovább és tovább lehet fejleszteni. Például ha az utcán sétálok és meg kell állnom a zebránál, már reflexből nyúlok a szótanuló kártyák után - amíg zöldre vált a lámpa, átnézek öt kártyát.
 
A későbbiekben még szeretnék írni az idő hatékony beosztásáról, mert ez véleményem szerint rettentő fontossággal bír - és persze nem csak nyelvtanulás szempontjából. 
Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr661345500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gilyannkata 2009.08.31. 20:39:14

Szia Bálint
nagyon érdekes az ötlet, csak azon gondolkozom, hogy én a saját programomra hogyan tudnám alkalmazni.
Mondjuk
Reggel felkelek tusolás, ágyvetés, rend reggeli a fiuknak, sepregetés, mosogatás és egy kis szöszmötölés. Aztán smink és ki az útra. Az irodában könyvelés, ügyfélfogadás, bankba, meg egyéb futni való számlák, délbe haza, ebéd, mosogatás, etetés aztán megint vissza, délután az üzlet, jó egy kis kávé meg barátnőzés, aztán haza, tanulás a fiúkkal, majd este vacsi újból mosogatás és valamilyenkor 11 körül lefekvés. Ha esetleg van egy jó tipped, mert tényleg tanulnom kell az angolt, akkor szívesen veszem
Üdv

[balint] 2009.09.02. 05:14:37

@Gilyankata:
Hello,

Ertem, hogy neked is suru a napod. Es az is jo, hogy azon gondolkozol, hogyan tudnad alkalmazni a sajat programodra. Mivel mindenki maga osztja be a sajat idejet, en nem tudom neked megszabni a dolgokat, az iras is azert keletkezett, hogy bemutassa, hogy en hogy csinalom, aztan ha valakinek valami tetszik, akkor atvegye. Alapvetoen egyfajta szemleletmodot akartam atadni. A "hogyan tudnam alkalmazni a sajat programomra" kerdes nagyon jo kezdet - egyszeruen dolgozd ki ra magadnak a valaszt!

En pl. nagyon figyelek minden aprosagra. Pl. furdes utan egybol felveszem a nadragomat es beteszem az mp3 lejatszot a fulembe (a nadrag azert kell, hogy legyen hova rakni az mp3 lejatszot), aztan utana johet minden mas: tovabbi oltozes, fogmosas, kaja keszites, borotvalkozas - de ekkor mar a fulemben van a cucc, es folyamatosan hallgatom, azaz tanulom. Ha valahol zavar (pl. olvasok), akkor persze nem hallgatom - akkor beteszek valami zenet, hogy folyamatos kapcsolatom legyen a nyelvvel.

A kaveszunetben remekul elo lehet kapni a szotanulo kartyakat es atfutni oket - nem tobb 3-5 percnel. Mosogatas kozben eszmenyi modon lehet leckeket hallgatni, tudom, tapasztalat :D Vonatkozik a vasalasra, takaritasra, kajakeszitesre is. Nem tudom, mivel kozlekedsz - ha autoval, biztos van benne magno, vagy cd lejatszo. Mehet valami angol szoveg, radio, zene. Ha tomegkozlekedsz, szinten mp3 lejatszo. Legalabb nem hallja az ember a sok baromsagot korulotte. Barmi mehet, ami kapcsolatos a nyelvvel. Lefekves elott, (olvasas utan) meg 10 perc idegennyelvu olvasas biztosan belefer (kulonosen, hogy a lefekves elotti adatbevitel sokszorsan hatekonyabb).

Csak par pelda. Remelem segitett valamit ;)

kx 2009.10.19. 23:28:52

That's what I call dedication. Emelem kalapom barátom! :)

[balint] 2009.10.20. 00:35:48

Hahaha, köszönöm :D

kx 2009.10.20. 16:44:45

Multitasking nálam csak akkor müxik, ha tényleg NAGYON rutindolgot csinálok mellette. Küszöb alatti érzékelében valamilyen szinten hiszek, de elsősorban npl-re, nem konkrét tényszerű tudásra (pl. idegen szavak, nyelvtan).

néhány ötlet, amivel mostanában kisérleteztem:
-futás közben mp3 lejátszóra felmondott szavakat, adott nyelvű szöveget, zenét, nyelvleckét hallgatni (szótanuláshoz talán a legjobb!)
- wc-be, borotválkozótükörre adott napi szóporciót felragasztani > én pl. brunyálás, fogmosás közben nézek fogalom nélkül, így viszont ki lehet használni ezeket a tuti perceket
- hegyekben bringázáshoz nyelvleckeanyagot vinni ipodon > nem érzem magam hülyén, amikor a "szalag" után kiejtem a dolgokat, ellentétben pl. otthon

[balint] 2009.10.21. 00:34:11

hozzá lehet szokni a multitaskinghoz :) én pl. egy évvel ezelőtt azt hittem, hogy futás közben képtelen leszek leckét hallgatni, mert meg akarok hallni a fizikai terheléstől, de közben nem. a vicc az, hogy ezt az előtt gondoltam (hónapokig), mielőtt egyáltalán megpróbáltam volna. :D

Küszöb alatti érzékelés: AJATT-os Khatzumotoval értek egyet: még ha nem is tanulsz belőle semmit, ártani nem árt, ha megy a füledben a dolog. Amúgy meg inkább csak arra használom, hogy a fülem szokja a nyelv dallamát.

az ötletek szuperek! :D Köszi!

kx 2009.10.21. 17:13:30

írtam egy litániát, erre "hiba történt a komment elküldése közben" - köszi bloghu

[balint] 2009.10.24. 08:10:20

@kx: a bloghunál szutykabb rendszert nem igazán ismerek, de nyugalom, a megoldás már félig készen áll. :)

amúgy én minden hosszabb kommentemet előbb elmentem vágólapra, pontosan az ilyen esetek elkerülésére. :D

Jucóka 2010.02.18. 17:50:49

Én azt is jó ötletnek tartom, ha a napi tevékenységeink közben a tanulandó nyelven próbáljuk úgymond kommentálni magunknak, hogy éppen mit csinálunk. Persze az utcán magunkban, de ahogy lehet hangosan kimondjuk. Ehhez azért kell némi tudás, de egyszerű mondatokat így is alkothatunk. Este írhatunk naplót, könyvet is azért szerintem mindenki olvas, hát olvasson idegen nyelven. Persze az nem ugyan az, de a tanulás érdekében meg lehet tenni. Én pl. otthon a wc falát plakátoltam ki. Pont az orrom előtt. Akaratlanul is ránézek!:D Mosogatni is kell, hát plakátoljunk a mosogató fölé az orrunk elé. Persze nem kell A4-es méret, csak cetlik, amiket lehet cserélni. A gyerek angolt tanul az iskolában, hát megpróbálunk beszélgetni. Ha mást nem, hát szavakat kérdezgetünk egymástól. És még sorolhatnám.:D

[balint] 2010.02.22. 06:13:14

@Jucóka: szuper ötletek! különösen a wc-s! :D igazából az a kérdés, hogy az ember akar-e vagy nem. ha akar, akkor megy. én most azt tervezem, hogy a kínait feltolom 24/7-re, ahogy Khatzumoto csinálta a japánnal. kell egy kis rákészülés. :D

Jucóka 2010.02.22. 11:03:37

Éppen most lett vége az angol órámnak. Minden alkalommal teljesen belefáradok. Ez azért van, mert olyan csoportban vagyok, ahol mindenkinek volt egy kis alap nyelvtudása. Gondolom valamilyen szinten tanulták iskolában az angolt. Én szinte semennyire nem voltam "rákészülve"! Az első óra után jött a döbbenet! A tanár szerintem jó, mert biztat mindig, de titokban szinte bőghetnékem van minden óra után. Úgy érzem hiába tanulom a szavakat, hiába értem a nyelvtant, hiába értem a szórendet, mikor mondatot kell alkotnom szóban, akkor sajnos pánik lesz rajtam és mintha semmi nem jutna eszembe. Szeretek angolul beszélni, nem ez a gond. Inkább magát a mondatot nem tudom megalkotni. Persze az anyag is rengeteg, de ezt vállaltam. Meg akarok tanulni angolul beszélni, de ahhoz, hogy tudjak haladni, valahogy meg kell könnyíteni a dolgomat. Én a konkrét mondatok megtanulására gondoltam. Bálint tudnál nekem tanácsolni valamit, hogy ezzel ne legyen gondom? Egyébként óra után folyton azt mondogatom magamban, hogy csak azért is megtanulok angolul beszélni!!!!!! :)

melorin 2010.02.22. 13:14:16

@Jucóka: Kedves Jucóka!
Hidd el, másnak is vannak ilyen problémái, függetlenül attól, hogy volt-e valakinek némi alapja vagy sem.
Az én csoportomban 13-an voltunk, és kb. a fele csoportnak volt némi fogalma az angollal kapcsolatban, nekem is, és mégis mindenkinek problémát okozott mondatot alkotnia fejben, és azt ki is mondani.
Most, hogy már megvan az alapfokú Origós vizsgám, és a vizsga óta voltam néhány magánórán is (haladva a középfok felé), és sok további lépést is tettem, még így is sokszor nehéz helyes mondatokat formálni. Csak idő kérdése, és jobban fog menni. Sokszor kell hallani bizonyos kifejezéseket, és ki is kell mondani azokat ahhoz, hogy automatikusan belőled is kijöjjön, amikor arra szükség van egy bizonyos szituációban.
Én pl. sok könyvet elolvastam már angolul, úgy, hogy közben motyogtam azt, amit éppen olvastam :)
Néhány zeneszám bizonyos rövid sorait is szoktam mondogatni, de csak olyanokat, amiket értek is. Ilyenek pl:
"Does it have to be so cold in Ireland?" "I will blame it on the moon" "Is there anybody out there?"
Ezek jól hangoztak, megütötték a fülemet, elgondolkodtam, hogy mit jelenthetnek, hogy milyen szituációkban használhatóak, és még a kiejtésüket sem kell találgatni, hiszen az énekes megmutatta :)
Persze jó, ha olyan énekest választasz, aki érthetően énekel, és helyes mondatokat alkot, mert vannak borzasztóan helytelen, szlenggel teli dalok (a többség ilyen) és az nem jó, ha rádragadnak.
Én például kiemelkedően tiszta hangúnak, és nyelvtanilag helyes dalszövegű előadónak tartom Katie Melua-t. Nem mellesleg tartalmasak is. Például a feltételes mondatokat nagyon jól lehet gyakorolni az "If you were a sail boat" című dalával :)
Filmeket is nézek vagy felirattal, vagy anélkül, lényeg hogy a hang angol legyen, így sok fontos kifejezés megmarad.
A lényeg, hogy mindent, amit megtanultál mondd is ki többször, mert a legtöbbször az szokott a gond lenni, hogy az ember szégyeli kiejteni a számára addig idegen dolgot, fél, hogy mások mit szólnak majd hozzá.

Én csak ezeket tudom tanácsolni neked.
Remélem írtam valami hasznosat is.

Málna és Mogyoró 2010.02.25. 22:09:23

Kedves Bálint!

Én csak most fedeztem fel a blogodat, egyáltalán blogokat is csak pár hete kezdtem el olvasni... Nagyon jó az ötlet és a kivitelezés is, csak dícsérni és biztatni tudlak!
Böngésztem a régebbi bejegyzséeidet is - talán nem eléggé alaposan - de nem találtam meg, hogy az angolon, spanyolon és kínain kívül milyen nyelvekkel akarsz még foglalakozni... Vagy az még titok?
Javaslom, hogy estetleg valami egészen ritka nyelvet, vagy a változatosság kedvéért egy szláv nyelvet válassz. de persze ez a te döntésed.
Jómagam is próbálkoztam a kínaival, de nem voltam eléggé motivált, és egy fél év után abbahagytam. De meglehetősen jól beszélek szerbül/horvátul és csehül, és valamennyire angolul és franciául. Hát jó éjt!

[balint] 2010.02.26. 02:14:50

@Málna és Mogyoró: Helló, köszönöm a bíztatást, mindig jól jön! :)
Nincs hiba a keresésedben - ezen a három nyelven kívül nincs lefixálva még semmi. :) Majd menet közben alakul.

Ritka nyelv: igen, jó lenne, ám a nagy nyelvek előnye, hogy könnyebb hozzájuk anyagot szerezni, könnyebb kapcsolatba kerülni anyanyelvűekkel. Ha választanom kellene, akkor talán burmaiul tanulnék meg,mert egy nagyon jó barátom onnan származik. De ez még a jövő zenéje, rengeteg dolog van még addig, a kínainak is csak most álltam neki, de rettenetesen tetszik!

Impresszív lista, ne hagyd abba a tanulást! :)

Jó böngészést és olvasást!

[balint] 2010.03.09. 03:22:29

@Jucóka: elnézést a késői reakcióért, valahogy elkerülte a figyelmemet.

szerintem annyi, hogy hagyd abba az aggódást. tudom, hogy közhelynek hangzik, de felesleges. keress valami élvezetes dolgot angolul (film, könyv, bármi) és csak használd, élvezd. felejtsd el a stresszt meg a nyelvtani szabályokat, ha azok hátráltatnak. ha kell a nyelvtan, használd. ha nem, ne.

Ami nagyban hátráltatja a haladásodat az az aggódás és a stresszelés. amiket melorin írt, mind tök jó ötlet! csak használd őket, és a lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz. nemes cél, hogy meg akarsz tanulni angolul beszélni, de sokkal könnyebb elérni, ha nem ezen stresszelsz. csak fókuszálj az élvezetre, a mókára és minden jönni fog. :)

Jucóka 2010.03.10. 13:06:25

Kedves melorin!
Köszönöm a sok tippet. Most úgy érzem, hogy kezdek egyre többet megérteni az angol szövegekből. Mostanában olvasok egy egyszerűsített szövegű angol könyvet. Igaz sokat szótárazok, de ez élvezetet jelent, és némi fejlődést veszek észre magamon. Remélem lesz kitartásom továbbra is!
Bálint köszönöm a biztatást! Szerintem sokan ebben a nehéz szakaszban adják fel a nyelvtanulást, ezt onnan gondolom, hogy nekem is nem egy negatív gondolat fordult meg a fejemben. Szerencsére tanfolyamot végzek, így mindig van inspiráció a folytatásra. Ha abban a pillanatban más nem, hát az, hogy ne veszítsem el a pénzemet!:) Na de itt azért több is van, többek között az, hogy szeretem az angol nyelvet!:)

[balint] 2010.03.10. 14:02:24

@Jucóka: furcsa ez a "nehéz szakasz". pontosan melyik szakasz az? :)

Embere válogatja. Kínaiból én is csinálok most egy 10 hetes tanfolyamot, de az egyetlen ok, amiért beiratkoztam, az az, mert rettenetesen olcsó volt. :D Tapasztalatnak jó, de véleményem szerint vicc ami ott megy. Majd bevágok ide egy mp3 fájlt, mert felvettem az órákat. :D

Martin Astin 2010.03.10. 15:39:55

Sziasztok!

Nekem két területen kéne segítség, vélemény:

- előfordul-e veletek, hogy túlszabályozzátok a tanulási tervet? Véleményem szerint nagyon fontos, hogy valamiféle rendszert, schedule-t készítsünk, amire lehet támaszkodni, kitűzzünk célokat rövidebb és hosszabb távon egyaránt. A problémám az, hogy ez nagyon sokszor a visszájára fordul- beesik egy nagyobb meló, vagy program, ami miatt nem tudom tudom tartani az ütemtervet, de ahelyett, hogy kicsit átalakítanám, marha frusztrált leszek, s egyre jobban lemaradok a saját elképzeléseimtől. Ettől aztán kedvetlenebbé válok, s teljesen elvesztem a fonalat.
- a másik dolog is ezt a területet érinti: eléggé feszültséggel teli az életem, a magánszférában éppúgy, mint a munkában, s amikor van némi szabadidőm, hogy a nyelvvel foglalkozzam, nem tudok maradéktalanul koncentrálni. Hiába hallgatok audioanyagokat, vagy nézek filmet, az agyam nem kapcsol ki, csak kattog a napi problémákon, teendőkön, megoldandó helyzeteken. Teljesen tanácstalan vagyok, mit kéne tennem. Próbáltam gyógynövényeket, jógát, járok futni...egyszerűen nem tudok "elmerülni" az anyagban. Ti hogy oldjátok meg a fenti problémákat (amennyiben felmerül persze)?

A blog amúgy tetszetős, gratulálok, Bálint!

uzrksghfskbuzs (törölt) 2010.03.10. 17:09:45

Lehet, hogy ez egy készség nálam, de én abszolút ki tudom kapcsolni az agyam egy-egy részét. Mármint, hogy átmenetileg ki tudok lőni egy-egy folyamatot a képzeletbeli feladatkezelőmből (ha így érthetőbb :D). Így tudok az adott dologra koncentrálni. Lehet, hogy a zene teszi, nem tudom. Engem pl. a kemény-metál igencsak megnyugtat.

Tanulási terv: nem baj, ha elcsúszol egy-két napot, sőt, több is megengedett, és érdemes ilyenkor időnként egy héttel eltolni a menetrendet, hogy behozd a lemaradást. Jobban is fogod érezni magad, hogy ugyan lemaradással, de tartod az ütemtervet. Egy híd építésénél is nyilván rászámolnak +-6 hónapot a befejezésnél (persze most nem a Megyeri-hídra gondolok...).

[balint] 2010.03.10. 17:41:03

Na jó, kész, végeztem a blog.hu-val. Most írtam ide valami egészen értelmeset (egy fél regényt), erre elszállt a francba. Persze visszahozhatatlanul. Úgyhogy most csak címszavakban újra, mert itt már késő van. Hogyaza...

@Martin Astin:
Én is szeretem megtervezni a dolgokat. :) És szeretem is a tervhez tartani magam, de ha nem jön be, hát istenem.

Szerintem fontosabb, hogy ami időt ráfordítasz, az minőségi idő legyen. Ha csak fele annyi időd van tanulni, tedd oda magad kétszer annyira. :)

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nincs ilyen problémám. :) Én nem nyelvtanulásként élem meg a dolgot, sokkal inkább megpróbálok az adott nyelven "élni" - és alig várom, hogy megnézzek egy filmet, meghallgassak egy podcastot, elolvassak egy könyvet. Eképpen nem is kell rá igazán figyelnem, hiszen benne élek.

Alapvetően nem csinálok olyasmit, amihez nincs kedvem. :D Nálam ez működik és haladok is. :) Nem tudom, segített ez valamit?

@tdk.112: A kemény metál zenét én is bírom. :D Nemsokára Machine Head és Hatebreed koncert lesz a városban. :D

uzrksghfskbuzs (törölt) 2010.03.10. 17:46:16

Jaja, tudom. Tudod, én olvasom a másik blogodat is. (Feltéve, ha csak 2 van. :D )

Jucóka 2010.03.11. 09:42:00

Bálint elgondolkodtam a dolgon, és arra a következtetésre jutottam, hogy talán a nehéz szakasz magában az emberben van. Elhatározza, hogy nyelvet tanul, nagy lendülettel belevág és mivel az nem úgy megy ahogyan eltervezte, értem ezt úgy, hogy nem fog egyik óráról a másikra elkezdeni beszélni vagy fordítani, vagy éppen egy nyelvtani rész kell jobban begyakorolni, de lehet egy váratlak dolog miatt nem tud készülni, ezért elkeseredik, érzi a lemaradást vagy a megtorpanást.
Egyébként óra ide vagy oda, a házikat is megcsinálom, de legnagyobb kedvvel inkább a könyvet olvasom, vagy vidám kis oktatóvideókat nézek. Ami még bejött nekem, az a villám angol hanganyaga. Vidám történetek, amik egymásra épülnek, jól érthető szöveggel.

Jucóka 2010.03.11. 10:01:48

Annyit még elárulok, mikor nem tudok megfelelően készülni az órára vagy érzem, aznap nem tudnák megfelelően teljesíteni, akkor visszamondom, és elküldik nekem az órai anyagot. Most lehet ez egy kicsit lógásnak tűnik, de érdekes módon, az ezt követő órákon sokkal jobban teljesítek. Persze mindennap több órát foglalkozom a nyelvvel. Vannak napok, mikor nem tudok koncentrálni eléggé, még annak ellenére is kudarcélményem van, hogy a tanárom biztat. Ennek a "lógásnak" éppen ennek a kudarcélménynek az elkerülése a célja. Emellet nagyon át szoktam gondolni, mikor tegyek ilyent, nehogy átessek a ló túlsó oldalára! Azért vigyázzunk a lógással!:)

[balint] 2010.03.14. 03:28:55

@Jucóka: én úgy gondolom, ez csak attól függ, hogy az ember hogy néz a nyelvre. ha valakinek az előléptetése vagy a diplomája függ a nyelvtanulástól, amit ráadásul időre kell teljesítenie - nos, távolról sem nevezném élvezetes sportnak.

rengeteget-rengeteget olvastam a témában, és valahol a közös nevező mindig az élvezet, a szórakozva tanulás volt a közös nevező a sikerhez. nagy és sikeres nyelvtanulók állítják ezt, én pedig hiszek nekik. :)

ha szeretsz olvasni, meg kis videokat nézni, akkor csináld azt! a többit meg hagyd a francba. jönni fog minden idővel.

én például kínaiból rendkívül élvezem a karakterek tanulását . ezért is feküdtem most rá arra. roppant szórakoztató! :D

gaabi86 2010.04.13. 22:56:40

Sziasztok! Egyetértek melorin-nal, ha valaki tényleg szép angol kiejtést akar tanulni, hallgassa Katie Melua-t.
(és az "I will blame it on the moon" csak annyit jelent, hogy "A hodat hibáztatom"? vagy tudni véltek valami mögöttes jelentését is?)

[balint] 2010.04.14. 06:42:17

@gaabi86: helló! tudtommal nincs mögöttes jelentése. az, hogy mi szép, relatív szerintem. nekem például rettenetesen tetszik az ausztrál kiejtés, az új-zélanditól nem tudok nem sírva röhögni, az angol nekem nagyon orrfennhordósnak hangzik, ellenben én az amerikait beszélem. van itt minden. :D
süti beállítások módosítása