Web Analytics

Ugyebár minden Pimsleur lecke fél órás. Pimsleur doktor azt ajánlja, hogy ne készítsünk semmiféle jegyzetet, ne próbáljunk leírni semmit, stb., csak és kizárólag a leckére figyeljünk. Van benne valami, azonban ennek mégis ellent mondtam. 

Ahogy hallgatom a leckét, az új szavakat és hasznosabbnak vélt mondatokat kiírom a telefonomba egy excel táblába (természetesen mind a spanyol, mind az angol részét), hogy biztos meglegyen írásban a tudás. Ezekből később szótanuló kártyákat csinálok és üres perceimben lapozgatom őket, így folyamatosan felidézem és meglepő hatékonysággal megjegyzem azokat. 

A doki azt is mondja, hogy akkor menjünk tovább, ha a lecke legalább 80%-ára megfelelően tudtunk válaszolni - ha nem, akkor hallgassuk meg újra. Én a következő módszert találtam ki: mindenképpen tovább megyek és öt leckénként ismételek. Hogy miért? Mert már számtalanszor előfordult, hogy egy későbbi leckében megértettem azt, amit korábban nem - és immáron a teljes tudással tudok visszamenni, újra meghallgatni és sokkal többet profitálok így belőle. Tehát mikor az ötödik leckénél tartok, akkor ugyanaznap meghallgatom az első leckét is - ekkor azonban már tényleg csak a leckére koncentrálok, nem kell irogatnom semmit. Másnap meghallgatom a hatodik leckét és utána a másodikat, harmadik nap meghallgatom a hetediket és a harmadik leckét és így tovább. Tapasztalatom szerint ez remekül működik. 

Sőt, azt is megfigyeltem még, hogy ha egy leckét emilyen "felületes" módon tanulom csak először, majd később újra visszatérek rá, sokkal jobb hatásfokkal működik - egyszerűen az ismétlésből fakadóan. Tehát többet ér, mintha azt a fél órát erőködve, csak arra figyelve használtam volna fel, majd soha többé nem hallgatnám meg újra. 

Ezután, ha végigértem egy szinten (ami 30 lecke), akkor találomra kiválasztok pár leckét és az utcán, reggelizés közben, elalvás előtt, stb. hallgatom őket, tovább mélyítve a tudást. Majd átlépek a következő szintre. 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr62913638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása