Web Analytics

Ma befejeztem a Michel Thomas alapfokú spanyol tanfolyamát, ami összesen 8 CD-ből áll, nagyjából 8 órányi anyagot ölel fel. 

A módszer a következő: először is csípőből ignorálja a "Helló, Gipsz Jakab a nevem. Buszsöfőr vagyok és 41 éves. Téged hogy hívnak?" típusú megközelítést, szó sincs a hagyományos értelemben vett nyelvtani formulákról. 

Helyette elkezdi magyarázni a nyelv felépítését és rengeteg példán keresztül demonstrálja őket. Ilyenformán a 8 óra alatt kb. 100-200 szót lehet megtanulni (többségében igék, mert ugye ezeket kell ragozni és az a nehéz, nem megtanulni a főneveket), azokat pedig meglévő tudásunk szerint már variálhatjuk. Kicsit hasonlít annyiban a Pimsleur módszerhez, hogy itt is feladja a kérdést, majd nekünk kell előbb megválaszolni és utána ő is megmondja a helyes megoldást - ilyenformán tudjuk magunkat ellenőrizni. 

Az egész olyan érzést kelt, mintha egy tanfolyamteremben ülnénk - sajnos néha szó szerint. Ami a legidegesítőbb, hogy valóban egy ilyen tantermet szimulál az egész: a felvételen van még két teljesen kezdő diák és tőlük kérdezgeti ki a dolgokat, majd a végén helyesbíti őket. A baj csak az, hogy a két diák teljesen dilettáns és fogyatékos, ugyanazokat a hibákat követik el, valamit borzadály kiejtésük van. Nem jó ezt megszokni elsőre, mert nagyon elszúrhatja már jó előre a nyelvtanulásunkat. A másik zavaró dolog Michel akcentusa (francia a szentem) - néha nem lehet érteni, amit mond angolul.

Éppen ezért szerintem a Michel Thomas módszert csak már egy bizonyos tudás felett érdemes használni, nehogy a rossz formulák (mert van bőven a diákoktól) beivódjanak emlékezetünkbe. Én úgy fogom csinálni, hogy a Pimsleurt teljesen végigtolom és utána folytatom ezzel a módszerrel. Kísérletezek vele tovább.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr29907701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pallagi68 2011.08.15. 21:51:27

Köszönöm a tippet. Michel Thomas német tananyagát most kezdtem el hallgatni. Fantasztikus a fickó. Nekem nagyon tetszik a borzalmas akcentusával együtt. Eddig nagyon bejött, az tuti. Egyszer már próbálkoztam a Némettel önállóan, de feladtam. Most nagyon érzem. :), remélem, hogy nem fogy el gyorsan a lelkesedésem.
Kár, hogy csak azok élvezhetik akik beszélnek Angolul. Ezért is jó Angolul tudni.

[balint] 2011.08.16. 11:07:38

Haha, nincs mit. :) Ha esetleg érdekel a folytatás, akkor menj át a www.otevotnyelv.com oldalra. :D

Soma Laskay 2013.10.02. 07:32:47

Most kezdem a spanyol alap 5.CD-jét és eddig nagyon rendben van.
Én egy Busuu nevű iPhone appal kezdtem hirtelen felindulásból, aztán egy kolléganőm ajánlotta MT-t.
A két dilettánsról csak annyit, hogy a csaj nagyon rendben van, van hozzá érzéke, de a srác tényleg egy agyhalott, néha olyan, mint egy szefós, életképtelen autista.
A faszi akcentusa engem nem zavar, már megszoktam, egyébként közel van a magyar akcentushoz.
Angolul beszélek, de nagyon alap angolt használ, így egy éppen középhaladó is megértheti akár.
Összességében szerintem rendben van, a diákok közül csak a srác zavaró egy kicsit, de annál könnyebben lehet megjegyezni és ftöbbször átvesz vele mindent.
süti beállítások módosítása