Web Analytics

 

Az Effortless English kurzusról már többször értekeztünk, ám egy sajátos apropó folytán most újra felmerült a dolog. Büszkeségtől dagadó mellkassal van tisztem bemutatni tulajdon édestestvéremet, aki többszörös szépségkirálynő és táncvilágbajnok. És hogy mi az apropó? Még anno az én hatásomra kezdte el használni az Effortless English-t, nemrég pedig középfokú nyelvvizsgát csinált angolból. Tapasztalatairól egy interjú formájában emlékezünk meg. Hölgyeim és uraim: Kőrösi Ágnes.

Kezdjük a szokásos dolgokkal, kérlek, mondj pár szót magadról!

Először is, sziasztok. :) 1986-ban születtem, nemrég végeztem testnevelés és egészségtanár szakon a szombathelyi egyetemen, továbbá wellness animátor és aerobic oktató végzettségem is van. Imádom a mozgást és a sportokat.

Mondanál egy pár szót az eddigi eredményeidről? Honnan jött a modellkedés ötlete?

Csak heccnek indult, még 2004-ben. A barátaim hatására neveztem be a Miss Balatonkenese versenyre, igazán nem is gondoltam komolyan, ám nem kis meglepetésemre megnyertem – ez megfelelő lökést adott, hogy máshol is kipróbáljam magam. 2005-ben megválasztottak a Borsodi Beach szépének, ami után az FHM-ben is szerepeltem. 2007-ben a Fejér Megyei Hírlap szépének választottak, 2008-ban a Miss Alpok Adria versenyen értem el harmadik helyezést. 2009-ben a Nyugat-Magyarország szépe versenyen második helyen végeztem, valamint közönségdíjat is kaptam, míg idén a Miss Platinumon lettem harmadik.

Nem semmi! A modellkedés mellett a tánc a szenvedélyed, amiben szintén hatalmas sikereket értél el – mik is voltak ezek?

Igen, a tánc a mindenem. Imádom a táncparkettet, az izgatott feszültséget, hogy a legjobbat kell kihoznom magamból – ez inspirál a legjobban. 1999-ben kezdtem el táncolni, majd 2009-ben az országos formációs bajnokságon ezüstérmet szereztünk a csapattal, valamint ugyanebben az évben megnyertük a modern tánc világbajnokságot is Szerbiában (Óbecsej).

Nem véletlenül vagyok büszke rád! :) Folytassuk az angollal – mikor, miért és hogyan kezdtél el angolul tanulni?

Már általános iskolában kötelező volt tanulni, de ugye ismerjük az ottani színvonalat – gyakorlatilag semmit nem ért. Sajnos a középiskolai angoltanításról ugyanezt tudom elmondani – persze, nyilván én is jobban odatehettem volna magam, de alapjában véve az unalmas, kötött és érdektelen órák nem különösebben mozgattak meg. 2005-ben kezdtem el az egyetemet Szombathelyen, itt már valamivel komolyabb volt az oktatás, de itt ugye inkább a bulik kötik le az ember figyelmét, semmint a tanulás. :)

De a védelmemre szóljon, hogy dupla szakon tanultam, mindennap edzettem és akkor még ugye a magánélet is. Aztán persze eljött az utolsó év, amikor mindenki rá szokott ébredni, hogy bizony a diplomához kell a nyelvvizsga is. Az év elején nagyjából bő alapfokra becsültem a tudásomat, de a diplomához középfokú kell.

Egy EU-s pályázat keretében egy öt hónapos intenzív tanfolyamon vettem részt, ami elvileg a középfokú nyelvvizsgára készít fel.

Mesélj egy kicsit erről a kurzusról!

Ahogy már mondtam, egy öt hónapos tanfolyam, minden hétköznap 4 óra. Olyan szempontból tök jó volt, hogy tanultam és az EU miatt még fizetést is kaptam érte. :) De maga a tanfolyam már nem volt ilyen jó. A tanárunk egy magyar hölgy volt, aki lehetséges, hogy nagy tapasztalattal rendelkezik és profi a nyelvvizsgakérdésben, de én úgy érzem, hogy a tudás átadásában már nem volt ilyen jó. Először is még az én fülemnek is feltűnő, vastag magyar akcentussal beszélt. Persze ez csak egy dolog, a fő baj az volt, hogy semmiféle gyakorlati feladatot nem végeztünk.

A fordítási „gyakorlatok” abból álltak, hogy a tanár kiadta a szöveget, majd ő lefordította a táblánál – ami nagyon kényelmes, csak éppen semmit nem tanultunk belőle. Amikor egy párral kellett beszélgetni, az már hasznosabb volt, de egyrészt abból kevés volt, másrészt a sok ember miatt a tanárnak esélye sem volt kijavítani mindenki hibáját. Begyakorolni a hibás nyelvet meg nem sok értelme van. De te is ezt mondtad már, nem?

Igen, fontos a jó visszacsatolás. Hiszen a nyelvtanulás az anyanyelvűek utánzásáról szól. Hogy úgy használjuk a nyelvet, ahogy ők, még ha ez ellenkezik is a mi magyar gondolkodásunkkal. Ezért nincs értelme megfelelő nyelvi input nélkül nekiállni tanulni. De ez egy másik sztori. Folytasd, kérlek!

Ezen kívül a vizsgára való „felkészülés” a végtelen tesztkitöltésben ki is merült, ami cseppet sem gyakorlatias. Tudom, hogy ez kell ahhoz, hogy átmenjek a vizsgán, csak éppen azt is éreztem, hogy ettől még nem tudok megszólalni. A beszélgetéseknél meg fél mondat után a tanár fejezte be a mondanivalónkat... Szóval kellett valami, ami segít ebben. Mivel túl sok angol anyanyelvű ismerősöm nem volt, te meg sosem érsz rá, valamilyen otthoni módszer kellett. És azt mondtad, hogy te próbáltad az Effortless English-t, és hogy mered ajánlani.

Aha, én is próbáltam, és remek módszernek találtam. A tanár karizmatikus személye egyből heves ellenszenvet váltott ki belőlem, ami már eleve jó kiindulási alap – az érzelmekre alapozott tanulás rendkívül hatékony. Na de ne én beszéljek. Mesélj az Effortless English élményekről!

Nagyjából tavaly karácsony körül kezdtem el használni, a legelején kezdtem. Az első leckék könnyűek és érthetőek voltak még nekem is. Meghallgattam a fő szöveget párszor, aztán a szómagyarázó részt addig hallgattam, amíg minden tiszta nem volt, aztán visszatértem a fő szövegre és hallgattam tovább. Így már értettem miről van szó, és nem kellett erőlködnöm – egyszerűen csak figyeltem és élveztem a különböző sztorikat.

Az tetszett és tetszik benne, hogy nem kell magolnom, nem kell a nyelvtanon gondolkodnom, mert egyben jutnak eszembe dolgok, amit a sok hallgatás töltött a „fejembe”. Egyszerű mondatok, egyszerű nyelvtan, de szinte automatikusan jön. És ez nagyon tetszik. Mert nem kell azon aggódnom, hogy „hülyeséget” mondok – persze egyelőre még nem is tudom olyan választékosan kifejezni magam, de azt későbbi szótanulással tudom javítani. Ahogy már mondtam, nekem a megszólalással volt problémám – és ezen egy módon lehet segíteni: gyakorlással.

Egy idő után már együtt mondtam a tanárral a szövegeket, miután pedig már jól ment, megpróbáltam visszamondani magamnak a történeteket. Ha nem ment, akkor újra meghallgattam párszor – és mindig aktívan figyeltem arra a részre, amivel bajom volt. Aztán újra megpróbáltam elmondani a történetet. Mindezt addig csináltam, amíg már elég jónak nem tartottam, utána mentem a következő leckére.

Mivel a sztorik közben a tanár rengeteg egyszerű kérdést feltesz, amit egy kis idő után meg is válaszol, ezért mindig tudtam a helyes megoldást, nem a rossz és helytelen szöveget tanultam. Ez az, ami nem volt meg az tanfolyami órákon.

Mennyit használtad az Effortless English-t?

Naponta áltag egy órát foglalkoztam vele, mondjuk heti öt napot. Tudom, hogy napi másfél óra lenne az ideális, vagy több, és persze minden nap, de hát én is lusta vagyok. :) Mindenesetre mivel láttam fejlődést, ezért kitartóan használtam. Még most is használom, hasonló intenzitással.

Milyen fejlődést vettél észre magadon?

Először is, hogy nem kell annyit gondolkodnom, magamtól eszembe jutnak szövegrészek, automatikusan tudok válaszolni. Nem kellett a fejemben magyarról angolra fordítani és nem kellett a nyelvtanon gondolkodnom. Persze nem állítom, hogy tökéletesen beszélek, de ha visszanézek 5 hónappal ezelőttre, akkor igenis rettentő nagy haladást értem el. Meg merek szólalni, mert tudom, hogy amit mondok, az az, amit mondani akarok.

Nagyon tetszett, hogy AJ Hoge hozzám beszél, nekem teszi fel a kérdéseket, olyan, mintha tényleg az óráján lennék. Mintha csak a tanítványa lennék – elég sajátságos stílusa van, néha kifejezetten zavaró, néha vicces, néha hangos, de ez mind része annak, hogy nem válnak unalmassá a kis történetek. Észrevétlenül ragadtak rám kifejezések és szókapcsolatok, amiket bármikor elő tudok rántani és ettől sokkal folyékonyabbnak tűnik a beszédem.

Ahogy már mondtam, 5 hónappal ezelőtt csak szavakban beszéltem, most pedig már egészen magabiztosan tudom kifejezni magam általános témákban. Bátrabban és lazábban szólalok meg.

Volt esetleg valami, ami nem tetszett az EE-ben?

Volt néhány nagyon negatív téma, amik kicsit lehangoltak – megcsalás, halál, gyilkosság, stb. Ezek nem tetszettek, de tény, hogy változatosabbá tették a szövegeket. Ezen kívül a hanganyagok minősége nem mindenhol a legjobb, és mikor AJ begerjed és belemerül a témába, elkezd kiabálni, akkor néha eléggé megfájdult a fülem. :) Meg persze, hogy fizetnem kellett érte. De azt a 20.000 forintot sokkal rosszabbul is elkölthettem volna. :)

Fogod folytatni a használatát?

Igen, mindenképpen végigcsinálom, és a megszerzett tudásomat mindennap gyarapítom egy kicsivel. Szeretnék tényleg rendesen megtanulni beszélni, és ehhez az Effortless English nagyon jó segítség. Persze itt nem áll meg a tudomány, mert ez sem csodaszer – de mindenképpen hasznos. Ezt az is jól mutatja, hogy a középfokú szóbelin 81%-al végeztem, míg az írásbelire 41%-ot kaptam. Amit egy kissé furcsállok, hogy hogyan lehet ekkora szakadék a kettő között, de mindegy. Szerintem ez jól mutatja az EE hasznát. Vagy a nyelvizsgák feleslegességét. :)

Megosztanál valami tapasztalatot az angol használatával?

Idén, a Miss Platinum versenyen elcserélték az öltözőket, persze a szervezők nem voltak sehol, a verseny pillanatokon belül kezdődik, a többi lánnyal meg még sehol nem tartottunk a készüléssel. Véletlenül belefutottunk az egyik szervezőbe, aki persze nem magyar volt, a lányok nem mertek megszólalni, így nekem kellett levezényelni az öltöző problémáját. Büszke voltam magamra. :)

Köszi az interjút és a ránk szánt idődet! Sok sikert az angollal!

 
Az Effortless English-ről szóló többi bejegyzés itt olvasható.

 

 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr112042191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[balint] 2010.06.21. 13:03:58

@Még_mit_nem!: bizony ám, reklám. mentségünkre legyen mondva, hogy az Öt év - öt nyelv szerkesztősége csak és kizárólag kipróbált és minőségi anyagokat promótál.

speterr 2010.06.22. 20:19:57

Hali Bálint!

Egy pár hete futottam össze az oldaladdal, és már régóta akartam írni, gondoltam "no majd most".

ad1: jó ötlet volt ez a blog, jól is sikerült. Engem csak a szürkés-kékes betűszín zavar, ami miatt nehéz olvasnom a szöveget (elég rossz a szemem) :S A fekete jobb lenne.

ad2: magam is lelkes autodidakta nyelvtanuló vagyok, és jó volt látni, h nem vagyok ezzel egyedül. Van már egy angol felsőfokom, és ahhoz kellene nekem jövőre egy spanyol közép az MSc-hez. Februárban estem neki, remélem 2011 júliusára meglesz. Elvileg meg lehet csinálni... ;) Nagyjából az általad leírt módszerekkel tanulok most én is (sok input). (Ha ez bejön, akkor utána megtanulok franciául és kínaiul is középfokon :)

Az angol felsőt én úgy hoztam össze, h nekiálltam CNN-t, BBC-t és amerikai sorozatokat nézni (először angol felirattal, de korán elhagytam azt is). Közben sok szakmai anyagot olvastam-fordítottam, amiből szintén sokat tanultam. A nyelvvizsgára meg vizsgaanyagok megoldásával gyakoroltam...

ad3: gratulálok tesódnak, és a szüleiteknek :D

ad4: Ausztráliás blogod nincs? Szívesen olvasgatnék arról, h milyen az élet arrafelé :)

Sok sikert kívánok az "öt év-öt nyelv" projekthez!

speter

uzrksghfskbuzs (törölt) 2010.06.22. 21:57:13

Szia speterr!

MSc-hez kell középfokú spanyol? Mármint, azt tudom, hogy kell legalább egy középfokú nyelvvizsga a diplomához, de ha angolból felsőfokúd van, az miért nem elég? Vagy esetleg angolul tanulsz, és ahhoz nem fogadják el?

Egyébként van Bálintnak egy másik blogja is, csak annak kicsit másfajta a stílusa. :D Nem is merem én belinkelni. :D

[balint] 2010.06.23. 14:53:55

@speterr: Köszi szépen a pozitív visszajelzéseket! :)

betűtípus: engem is zavar, én meg színtévesztő vagyok. :D na, mindjár átfutom a kódot, hol lehet variálni vele.

szerintem jövő júliusra simán reális megtanulni középfokon. ha napi 2 órát bele tudsz tenni, sima ügy. :D

Köszi, hogy leírtad a tapasztalatokat az angollal. Én angolul "hagyományos" módon tanultam először, később pedig (igaz tudtomon kívül), az input módszerrel - a játékokon és filmeken, na meg az interneten keresztül. Igazából nem volt tudatos, inkább csak annyi volt tiszta, hogy minél többet nyomom, annál jobb lesz. :D

Átadom tesómnak, akad pár rajongója. :D

Ahogy tdk írta, írtam/írok máshová is, de nem szigorúan Ausztráliáról. És valóban más a stílusa. :D De az Ausztrál kalandok mához két hétre befejeződnek (legalábbis egy időre), így ez már tárgytalan. Viszont csodálatos új kalandok veszik kezdetüket, melyek között Hong Kong, Thaiföld, Tajvan, Anglia, Norvégia, Svájc és Spanyolország is szerepel. Gondolkodom róla, hogy külön írjak az utazásról, vagy beépítsem az Öt év - öt nyelvbe. Mert hát a nyelvtanulás az mindenhol elsődleges szempont lesz ;) Részletek később.

Köszi szépen mégegyszer, remélem sok hasznosat olvasol még itt! A kínai pedig rettentően élvezetes és egyáltalán nem olyan nehéz, mint ahogy állítják :D

@tdk.112:
Gondolom valamilyen idegenforgalmi diploma lehet, ahol a több nyelv ismerete szükséges. De ez csak tipp.

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.06.23. 23:00:49

@[balint]: A norvég nyelvet ajánlom megtanulásra dallamossága és viszonylagos egyszerűsége miatt (is)! ;)

[balint] 2010.06.24. 04:05:12

@Valoda: Nem kizárt, nem kizárt. :)

[balint] 2010.06.24. 04:08:14

@Valoda: Nem kizárt, nem kizárt. :)

z8 2010.06.25. 00:14:13

@Valoda: Én nem rég fogadtam meg ha elmegyek egy másik országba pihenés céljából megpróbálok előtte valamilyen szinten képbe kerülni nyelvel. Alap 1-2 szón kívül.

Norvégia a listámon mint uticél.. első sorban freeride sielés céljából :)

[balint] 2010.06.26. 10:52:12

@z8: nekem a zene, a lányok és pár haver, no meg a kristálytiszta levegő és az eszméletlen természet miatt. :D

speterr 2010.07.10. 20:24:12

@tdk.112: Szia tdk! Nekem az MSc-hez egy felsőfokú C és egy középfokú C kell (biztonság- és védelempolitika szak, ami kb. olyan mint a nemzetközi kapcsolatok, ahol meg két felsőfok kell).

@[balint]: úgy látom sikerült átállítani a betűszint! Köszi, így azért mindjárt más :)

Tekintettel arra, hogy több mint egy hónapja jártam erre utoljára, gondolom azóta már útra is keltél a terv szerint. A felsorolt célországokat ebben a sorrendben fogod meglátogatni? :) Sztem egyébként beleférne ebbe a blogba is, ha írnál útibeszámolókat.

[balint] 2010.09.21. 21:24:55

@speterr: hajjaj, de aztán meg is jöttem. élmény volt, van róla írás is. :)
süti beállítások módosítása