Web Analytics

Egy kis nyelvtanulási tapasztalattal, no meg sok utánaolvasással a hátam mögött már bátran ki merem jelenteni, hogy egy nyelvet, ha nem is anyanyelvi, de professzionális szinten meg lehet tanulni 1500 óra célzott ráfordítással (referencia). A professzionális szintet én úgy definiálnám, hogy a célországban mindenféle akadály nélkül képes az ember funkcionálni: munka, szocializálódás, ügyintézés, satöbbi. 

Kérdés: hogyan fektessük be ezt az 1500 órát? Hogyan fektessük be a leghatékonyabban, hogy a megtérülés minél nagyobb legyen? És ami még ennél is fontosabb, hogyan fektessük bele mindezt az angolba, ami nélkül napjainkban jóformán létezni sem lehet?

 

Az input módszerről már ugye olvastunk, tudjuk, hogy megfelelő nyelvi bevitel nélkül érdemlegeset nem tudunk produkálni - ez az oka annak, hogy sok nyelvtanuló évek "tanulása" után sem tud egy pohár vizet helyesen kérni (bizonyított teszt, Lomb Kató írt még erről az "Így tanulok nyelveket" c. könyvében). Tehát ha egy durva becslést kellene mondanom, én így osztanám fel magamnak ezt az 1500 órát: 1000 óra input (hanganyag hallgatás, filmek, újságok, könyvek, rádió, stb.), 500 óra output (chat, beszélgetés, írás, fogalmazás, stb.).

 

Mindenképpen az inputtal kezdeném, de nem feltétlenül csak az 1000 óra ledarálása után kezdenék el kommunikálni (mert mese nincs, gyakorolni és használni kell a nyelvet, hogy rendesen elsajátítsuk). Egyelőre nem erőlködnék azon, hogy három szavas szókincsemből bármiféle értékelhetőt is kihozzak. Először meg kell szerezni egy adott szókincset, aztán majd utána lehet legózni velük. Persze a gyakorlás fontos, de a gyakorlás nem azt jelenti, hogy próbálom kitalálni, hogy hogyan mondanék valamit a célnyelven - hanem azt, hogy pontosan TUDOM, hogy azt hogy mondják, és nekem az adott helyzetben kell azt megfelelően alkalmaznom. Ennek gyakorlására kiváló az Effortless English anyag. 

 

Az általános tanácsok itt is érvényesek. Csak semmi kapkodás, semmi idegeskedés, semmi "eredményorientáltság". Szépen, kimérten, csakis élvezettel. Szintén bizonyított tény, és ha jobban belegondolunk, logikus is, hogyha valamit élvezünk, azt könnyebben/gyorsabban megtanuljuk. Persze tűzzük ki, hogy mondjuk X hónapon/éven belül ilyen és ilyen szinten szeretnék angolul tudni - de sokkal fontosabb, hogy élvezzük magát az egészet. A hatásfok, érdekes módon, sokkal nagyobb lesz. 

 

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet valamit élvezni az adott nyelven, ha egy szót nem értünk belőle? Igen, nincs mese, az elején bele kell tenni azt az 50 órát, hogy legyen rálátásunk a nyelvre. Én speciel megvenném a lehető legkisebb nyelvtani összefoglalót (mondjuk az Angol Kisokost), esetleg Csordás Norbert angol nyelvkönyvét, és bizony végigolvasnám. Nem erőlködve, és még csak véletlenül sem próbálnék megjegyezni egyetlen nyelvtani szabályt sem. Miért is tenném? Nem épül semmire, nincs abszolút semmiféle viszonyítási alapom, amihez kapcsolhatnám.

 

Tehát végigolvasnám, hogy legyen rálátásom a nyelvre, hogy hogyan épül fel. Kikeresném, hogy miért könnyű az angol (csak egy határozott névelő, nincs ragozás, rövid mondatok, stb.), majd tudomásul venném a nehéz részét (az őrületbe kergető prepozíciók, sok szabály és még több kivétel, lehetetlen betűzés, sok igeidő). Az elején miért ne koncentrálnék a könnyű részre? Aztán ha az már megvan, akkor jöhet a többi. Néha (mondjuk hetente kétszer) fellapoznám a könyvet és megnézném, hogy a héten milyen ismerős dolgokkal találkoztam kontextusban - és ilyenkor jön az "aha" effektus. Mikor valamit magadtól próbálsz kitalálni (tehát kontextusból), megerőlteted a szürkeállományt és sikerül megfejteni, akkor adhatsz magadnak egy vállon veregetést - tuti, hogy megmarad. Ez a tudás már a tiéd. De ha visszanézel a könyvbe és átfutod a szabályokat, azzal remekül meg lehet erősíteni a már meglévő tudást. Persze nem mindent lehet kitalálni kontextusból, nincs mese - van, amit meg kell tanulni. De igazából ez miatt én nem aggódnék - majd, ha már ott tartok, hogy a tökéletes beszédre koncentrálok. Addig teljesen felesleges a részletekben elveszni, míg a nyelv legalapvetőbb elemeivel sem vagyunk tisztában. 

 

Esetleg keresnék egy magántanárt, akinek megmondanám, hogy nekem arra van szükségem, hogy 3-5-10 órában magyarázza el a nyelv működését. Mi nehéz benne, mi könnyű, mire kell figyelni, mire nem, nyelvtani áttekintés, stb. Ez után azonban szilárd meggyőződésem, hogy nincs szükség tanárra. Persze egy jó tanár felgyorsíthatja a haladást, de ha valaki hajlandó beletenni az energiát, akkor a tanár nem is olyan lényeges. 


Ha már túlvagyunk a kezdeti nehézségeken (mondjuk 50 óra, szókincsünk pedig már stabilan párszáz szó), jöhet a mélyvíz! Először is el kell fogadni a tényt, hogy ha angolul tanulsz, akkor Angol vagy (vagy Amerikai, ahogy tetszik). Vedd körbe magad olyan dolgokkal, amiket ők használnak. Hírek? BBC. Filmek, sorozatok? Csakis eredeti nyelven (kezdetben magyar felirat engedélyezett, később angol, aztán pedig semmi). Zene? Csak semmi itthoni. Az egész lényege, hogy tudatosan építs ki egy angol nyelvű környezetet. Az elején alig fogsz érteni valamit. Szívás lesz. De minden egyes jól befektetett nappal kevésbé  lesz szívás. Különben is, okos emberek megmondták már, hogy a tanuláshoz szükség van a hibákra. El kell rontanunk dolgokat, hogy tanuljunk. A lényeg, hogy tudjuk - ez természetes folyamat, és minden nappal csak jobb lesz.

 

Érdemes pár nyelvtanuló oldalon regisztrálni és próbálgatni (személyes kedvenc: LingQ és Lang-8), hogy neked melyik tetszik - de itt is érvényes az örök tanács: ezek a mesterkélten elkészített kurzusok nem adnak nyelvtudást. Egyszerűen segítenek megértetni a nyelv működését. De a nyelv nem arról szól, hogy el tudjuk magyarázni a present perfect alkalmazását nedves közegben - ez a tanár dolga. A nyelv arról szól, hogy alkalmazni tudjuk, igényeinknek megfelelően hajlítgatni, hogy kifejezzük magunkat és kommunikálhassunk anyanyelvűekkel. Ehhez természetesen kell a megértés, de a megértés nem egyenlő azzal, hogy álmunkból felverve is fújni kell a szabályokat. 

 

Úgy ezer óra "tanulás" után eljön az a pont, mikor már nem szívás és majdnem teljes mértékben tudod élvezni a nyelvet. Innentől lesz érdekes a dolog. És innentől lesz egyre nehezebb. Az angol trükkös nyelv, az elején gyorsan lehet haladni, de anyanyelvi szintre szinte lehetetlenség felfejleszteni (persze vannak ellenpéldák). De ez senki kedvét nem szegi, hiszen emlékszünk: nem a papírért, nyelvvizsgáért, jobb munkahelyért tanulunk angolul, hanem azért mert élvezzük és örömünket leljük benne. Az eredmények pedig jönni fognak. Nem napokon belül, nem heteken belül - a kérdés csak annyi, te hogyan osztod be az 1500 órát?

 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr282041666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z8 2010.06.02. 00:22:10

Mikor elolvasok egy ilyen postot mindig felmerül bennem hogy Én is mennyi időt/energiát pazaroltam el spec angol "tanulással", lehetett volna vagy 1000x jobban csinálni..
Főleg magyar oktatási rendszerben látok hibákat, jó tudom máshogy látja ember dolgokat 25 évesen mint tizenx évesen.

Találkoztam egy-két angol tanárral, és jó pár módszerrel.
Amivel teljesen nem értek egyet az olyan mint pl. hogy 1 hét alatt elvárta hogy vágd be 90 ige rendhagyó alakkal együtt. Ez minden csak nem öröm.(Persze azt nem vonom kétségbe hogy nem jegyeztem meg, mert úgy van agyamban a szó hogy mellette másik két alakja)
Na az ilyen középiskolás oktatások nem kellenek.
Csak ismerőseim körében egy tucatot feltudok sorolni akik hasonlóakkal találkoztak. Van akinek középfokúja van, de minek, nem néz angolul még egy filmet se meg, googlebe is lusta angolul egy pár szavas keresésre, és azért mert saját bevallása szerint is nem szereti az angol nyelvet. és papírja van.
De találkoztam azért "jó" tanárokkal mármint számomra hasznosabbal. Aki érdekes cikkeket fordíttatott velünk(nem volt szavak őrült magolása), rávezetett arra hogy kell egy könyvet úgy olvasni hogy ne őrüljünk bele sok ismeretlen szóba stb. sajna rövid ideig volt ilyen.

Egyszer jártam egy 1 hónapos intenzív tanfolyamra, és megérte a pénzt, jó pár kavarodást rendbe tett bennem. A tanár egy fiatal srác volt aki eltöltött pár évet amerikában, sokat számított hogy elmondta ő mivel találkozott kint.
Ha ez a plusz nem lett volna, az angol könyv alapján egy érdektelen tanfolyam lett volna.

Ezután se voltam úgy angollal hogy hű de jól megy, de legalább a sok nyelvtani hiányosság, rosszul megtanult dolgok(múltban azért sok minden írható lustaságra), de elkezdtem egy olyan szakmai vizsgákra(informatika) felkészülni amihez csak angol anyag volt.
A vizsga is angolul ment. Végre valami ami érdekel, amivel célom van(munkám is emiatt lett), és az angol másodlagos dolog.
A sok olvasás, fórumozgatás közben azt vettem észre hogy 1-2 hónap leforgása alatt több angol tudást szedtem fel mint x év alatt. Anélkül hogy külön szavakat tanultam volna(köszi Mobimouse).
Mikor elolvasok egy ilyen postot mindig felmerül bennem hogy Én is mennyi időt/energiát pazaroltam el spec angol "tanulással", lehetett volna vagy 1000x jobban csinálni..
Főleg magyar oktatási rendszerben látok hibákat, jó tudom máshogy látja ember dolgokat 25 évesen mint tizenx évesen.

Találkoztam egy-két angol tanárral, és jó pár módszerrel.
Amivel teljesen nem értek egyet az olyan mint pl. hogy 1 hét alatt elvárta hogy vágd be 90 ige rendhagyó alakkal együtt. Ez minden csak nem öröm.(Persze azt nem vonom kétségbe hogy nem jegyeztem meg, mert úgy van agyamban a szó hogy mellette másik két alakja)
Na az ilyen középiskolás oktatások nem kellenek. Azóta nem hiszem hogy sokat javult volna, és abba már bele se gondolok hogy itt Mo. n a mi gyerekeink milyen tanárokat kapnak majd. legyen az nyelvtanár vagy más.

Csak ismerőseim körében egy tucatot feltudok sorolni akik hasonlóakkal találkoztak. Van akinek középfokúja van, de minek, nem néz angolul még egy filmet se meg, googlebe is lusta angolul egy pár szavas keresésre, és azért mert saját bevallása szerint is nem szereti az angol nyelvet. és papírja van.
De találkoztam azért "jó" tanárokkal mármint számomra hasznosabbal. Aki érdekes cikkeket fordíttatott velünk(nem volt szavak őrült magolása), rávezetett arra hogy kell egy könyvet úgy olvasni hogy ne őrüljünk bele sok ismeretlen szóba stb. sajna rövid ideig volt ilyen.

Egyszer jártam egy 1 hónapos intenzív tanfolyamra, és megérte a pénzt, jó pár kavarodást rendbe tett bennem. A tanár egy fiatal srác volt aki eltöltött pár évet amerikában, sokat számított hogy elmondta ő mivel találkozott kint.
Ha ez a plusz nem lett volna, az angol könyv alapján egy érdektelen tanfolyam lett volna.

Ezután se voltam úgy angollal hogy hű de jól megy, de legalább a sok nyelvtani hiányosság, rosszul megtanult dolgok(múltban azért sok minden írható lustaságra), de elkezdtem egy olyan szakmai vizsgákra(informatika) felkészülni amihez csak angol anyag volt.
A vizsga is angolul ment. Végre valami ami érdekel, amivel célom van(munkám is emiatt lett), és az angol másodlagos dolog.
A sok olvasás, fórumozgatás közben azt vettem észre hogy 1-2 hónap leforgása alatt több angol tudást szedtem fel mint x év alatt. Anélkül hogy külön szavakat tanultam volna(köszi Mobimouse).

input input...

z8 2010.06.02. 00:25:15

nem tudom miért írta be kétszer..
sorry..

melorin 2010.06.02. 14:07:40

Z8: Nekem büntiből egy hétvége alatt kellett megtanulnom a 90 rendhagyó ige mindhárom alakját :P

Először 20-at kellett volna csak megtanulni, vagy még annyit sem, de mivel elfelejtettem 1-et is megtanulni, ez lett a büntim. Mondjuk egy olyan csinos angoltanárnőtől bármikor elfogadok bármilyen büntit ^_^

Emiatt sok nap előnybe kerültem a többiekkel szemben. Azóta is vágom az összeset, szóval jó dolog volt az, no.

Rendhagyásról jut eszembe: nektek nem szoktak gondot okozni azok a rendhagyó igék, amelyeknek ugyan az az 1. és 3. alakjuk? Főleg arra gondolok, amikor nem tudni, hogy a 'd would-ot vagy had-et rövidít.

Egy példamondat: I did't think I'd become a friend of yours.

brsd 2010.06.02. 17:24:29

melorin: Szövegkörnyezetből kiderül.

[balint] 2010.06.03. 16:45:54

@z8: Egyetértek! :) Szakmailag én is sokat tanultam pusztán azért, mert "rá voltam kényszerítve". Ami nem is annyira igaz, mert egyáltalán nem éreztme a kényszert. Szeretem a számítógépeket, mindent, ami velük kapcsolatos, a közöttem és a tudás között álló nyelvi akadályt megmászni ennek segítségével sokkal könnyebb volt. A kulcs az érdeklődésben van. :D A papírokat meg hagyjuk meg a Rigó utcának. Sok sikert nekik, ezúton is csókoltatom őket. :D

@melorin: Fogd fel őket bónuszként. Mivel ugyanaz az alak, csak azt kell megtanulni és máris két dolgot tudsz vele kifejezni :D

Amúgy igen, szövegkörnyezetből csudajól kiderül. ;)

Koandi 2010.10.05. 12:26:05

Sziasztok!
Bármelyik blogbejegyzést választhattam volna mindegyik klassz!
Szóval én is segítségül hívtam az on-line világ lehetőségeit és ajánlom figyelmetekbe a saját fejlesztésű 'saját szótárad'-at, ahová postokat, kártyaszerű mondatokat lehet beírni, magyarul vagy annélkül :) A hosszútávú memóriát mindenhonnan bombázni kell...:))
pehely.hu/root/szotar
Andi

[balint] 2010.10.05. 16:32:32

@Koandi: Simán ;) Én azonban még jobban bízom az Ankiban, ami pont akkor mutatja neked a szavakat, amikor kell. :D

Van online része is és teljesen ingyenes:

ankisrs.net/account/login

Persze a saját is jó, legalább személyes ;)

rendicsek 2014.01.27. 15:18:55

Sokéves próbálkozás után fogtam bele az Effortless-be, és nagyon tetszik. Nekem is az a típushibám, hogy nem merek beszélni, gátlásaim vannak. Ennek oka valószínűen az oktatásban keresendő. Már önmagában a nyelvtanítás osztályozása kialakít egy megfelelési kényszert, ami gátolhatja a beszédkészséget. A másik nagy hiba, a szavak és a nyelvtani szabályok önálló tanulása. Rengeteg energiát emészt fel, és nem tudod az életben használni. Az EJ Hoge elég impulzív figura, de érdekes módon nekem még nem ment az agyamra, pedig már a 33-ik leckénél tartok. Mióta ezt tanulom, csak Németországban voltam, és ott előjött a német, amit jobban beszélek,.remélem, élesben is jobb lesz az angolom.
süti beállítások módosítása