Web Analytics

[balint] 2009.06.13. 02:05

Angol nyelvtan

Nemrégiben egy kedves hölgy keresett meg azzal, hogy érdekelne-e egy angol nyelvtankönyv? Levélváltásunkban közben jól elbeszélgettünk a nyelvtanulás egyéb velejáróiról, meg persze átkairól, a végén pedig már magam is kíváncsi lettem a könyvre.

Nem vagyok nagy rajongója a reklámoknak, most mégis kivételt teszek: ha valaki technikai oldalról közelíti meg az angolt, valamint rendelkezik már egy bizonyos szintű nyelvtudással, mindenképpen hasznos lehet neki ez a "kis" összefoglaló. A könyv nem kisebb feladatra vállalkozik, mint a teljes angol nyelvtan összefoglalására, teszi mindezt informatív és ami mégfontosabb, érthető módon. Az egész megközelítés abban áll, hogy először is elmagyarázza a szakszavakat a tanulónak: mi az a főnév, igenév, mikor és miért használjuk, satöbbi. Egészen pontosan:

"Az angol nyelvtant úgy magyarázzák el, hogy a magyar nyelvtan szavait használják, amivel nem lenne semmi probléma, csakhogy a legtöbben ezeket a szavakat nem is értik. Főleg azért mert a mai oktatásban már a nyelvtan megértése háttérbe szorult. 100 évvel ezelőtt még ez nem így volt."

Meglepő, de a hiba valahol tényleg itt lehet a gépezetben - ha a tanuló nem érti, hogy mit tanul, hogy mit tanítanak neki, akkor hogyan várhatnánk el tőle, hogy sikeresen duplikálja, majd reprodukálja a tanultakat? 

Ezen tanulmány szerint minimum 95%-os megértéssel kell rendelkezni valamiről, hogy folyamatos, érezhető fejlődést érhessünk el az adott területen. Akár kezdhetnénk úgy is, hogy megértjük az alapokat.

A magam részéről én is ezt fogom tenni, bármennyire is keserű a szőlő: bele kell ásni magam, kivesézni, megérti, majd utána jöhet a tökéletesre való gyakorlás. De lehet ezt élvezetes módon is csinálni, nem kell egyből fokhagymáért és fakeresztért nyúlni, mikor az ember meghallja a nyelvtan szavakat - ez egy későbbi írás témája lesz.

Ha nem értjük mit gyakorlunk, nem sokat érünk vele. Erre mondta Tim Ferriss, hogy miért tanulnánk úgy, mint a gyerekek felnőtt létünkre, mikor annál sokkal jobban és hatékonyabban is megtehetjük azt? Hogy hogyan? Megértéssel. 

A könyvet Csordás Norbert és csapata írta, itt érhető el. Hozzáteszem: nem olcsó a könyv. De ha valamin nem lehet spórolni, az a hatékony tanulás. És hogy ne legyen zsákbamacska a dolog, a szerzők hozzájárulásával felteszek ide 3 lapot a könyvből, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy tetszik-e neki, avagy sem (a képek kattinthatóak, így nagyban is megnézhetők).

 

Én használni fogom. Későbbi elérés céljából jobbra kikerült egy kép a könyvről. Kattintva onnan is elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer: jelen posztunk nem fizetett reklám, az Öt év - öt nyelv szerkesztősége semmiféle anyagi vagy szellemi juttatásban nem részesült érte, noha be kell vallanunk, hogy a link ez egy partnerprogam link. De csak azért, mert bátran vállaljuk, hogy minőséget ajánlunk.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr561166902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charybdis 2009.06.15. 15:21:24

De AJ Hoge ezt írja az Effortless English email kurzus 2. részében:

" Stop studying grammar.
Stop studying grammar.
Right now. Stop. Put away your grammar books and textbooks.
Grammar rules teach you to think about English, you want to speak
automatically-- without thinking! "

[balint] 2009.06.16. 02:21:20

Igen, emlékszem rá. És pont tegnap jutottam el a 10-ik leckéig és annak a komment részében saját magát korrigálja: kellenek a szótárak és nyelvtan könyvek, de ésszel! tehát, hogy ne abból tanulj, hanem ha valamit nem értesz, akkor azt keresd ki a nyelvtan könyvből. micsoda furcsa egybeesés, hogy pont most értem el oda a tanulásban, mikor magam is így kezdtem el gondolkodni. :D

Charybdis 2009.06.16. 18:11:23

Aha ,ez szerintem jó gondolat, amit írsz. Legyen ott segédnek a nyelvtankönyv, de ne arra alapozzunk.

Teljesen kezdőknek nem tudsz vmilyen angol anyagot? Esetleg Rosetta Stone?

holisztika 2011.12.08. 07:45:56

Kedves Barátaim !

Megvettem az angol nyelvü anyagot,de a CD-t nem tudom lejátszani. Se a CD lejátszón,se a számitógépén.
A számitógépén LINUX_UBUNTU programot használok.

KÉREK segitséget !!!!!!!!!!

ÜDV: BORZA ZOLTÁN

[balint] 2011.12.08. 12:03:52

Szia Zoli,

Ezzel a kéréssel a könyv szerkesztőit keresd meg, ők az illetékesek a dologban.

Üdv,
Bálint

norbee741 2011.12.08. 17:48:26

@Charybdis: Tudom ajanlani ha kezdo vagy
süti beállítások módosítása