Web Analytics

Nemrég akadtam bele az Effortless English oktatóanyagba. Minthogy angolom csiszolgatását soha nem adom fel, igen megörültem, hogy végre valami használhatónak tűnőt találtam. Túlkínálat van. Annyi angoloktató anyag van, hogy az ember azt sem tudja, merre kapja a fejét. Persze egyik használhatatlanabb, mint a másik. 

 
Az Effortless English-nél először a tanár személye ragadott meg: ennyire ellenszenves, ennyire amerikai figurát már rég láttam. De talán pont ezért működhet a dolog – gondoltam, adok neki egy esélyt. 
 
Amit ígér: folyamatos, gondolkodás nélkül beszédet, hibátlan nyelvtannal
 
Ahogyan ígéri: mindenféle különösebb megerőltetés nélküli tanulással. 
 
Ez túl szépen hangzik, hogy igaz legyen. De megnézve a dolgot és kipróbálva pár leckét, mégis azt kell mondanom: működhet. 
 
A módszer a következő: minden leckében hallunk egy kb. másfél perces kis történetet. Ezek szimplán kitalált kis „bugyuta” sztorik – majd a lecke tanulási részében mentorunk újra elmondja az egész történetet, de állandóan közbekérdezve – azaz megszólaltat minket. Mit hallottunk a történetben? Ki, mit csinált? De mindezt nagyon lassan, nagyon érthetően, szinte már fájóan lassan. A másfél perces sztorit így kihúzza fél órára. 
 
Az eljárás lényege, hogy úgy tanuljuk az angolt, mint az anyanyelvűek (és itt nem feltétlen a gyerekekről beszélünk) – a helyes frázisok ismétlésével. Itt azonban nem vak, repetitív tanulásról van szó, hanem proaktív tanulásról: felteszi a kérdést, és mi magunk válaszoljuk meg, majd ő is elmondja a helyes választ, így ellenőrizhetjük magunkat. És ezt kell sokszor-sokszor meghallgatnunk. Minden nap egy, de inkább két órát javasol. És egy leckét legalább egy hétig kell tanulni. Amíg már a könyökünkön jön ki. Figyelem: a legfontosabb, hogy ne veszítsük el az érdeklődésünket! Akarjuk jól megtanulni az anyagot! 
 
Ami külön jó, hogy a 8. leckétől fogva már vannak Point of View leckék – ezekben ugyanazt a történetet elmondja múltban, befejezett jelenben, jelenben és jövőben – így tanuljuk meg tehát az igeidők képzését, állítása szerint gondolkodás nélkül. Nekem tetszik az ötlet. Ha belegondolunk, van benne valami. Bizonyára mindenki számtalanszor tapasztalta már, hogy előbb végig kell gondolnia, amit mond, mielőtt kibökné azt – ezt segít lerövidíteni ezt a módszert. Mert a kutatások szerint (idézet Lomb Katótól): az anyanyelvűek sem „csak úgy” beszélnek, hanem ők is kigondolják előbb, majd csak utána mondják ki gondolataikat – mindössze az idő olyan rövid náluk, hogy a beszéd folyamatosnak hangzik. A cél – ennek lecsökkentése. 
 
A magam részéről holnap kezdem el a harmadik leckét – úgy döntöttem, hogy a kezdő szint leckéire 3-3 napot szánok a 7 helyett, később pedig meglátom. Esetleg visszatérek még ide. A lényeg, hogy szépen verjük bele elménkbe a tudást. A szó pozitív értelmében. Az alap kurzusban 40 lecke van, plusz van haladó és üzleti angol is. 97 dolláros ára szerintem elfogadható. Letesztelem alaposan a dolgot. Veszíteni nem veszíthetek semmit – én naponta 2 órát hallgatom, vagy kicsit többet. Főleg futás közben, utazás közben (ebből van kapásból tanítási napokon 3), reggeli közben és még egyéb helyeken. Tehát lehet kombinálni a dolgokat időtakarékosság szempontjából. Hátránya a módszernek, hogy bizonyos fokú nyelvtudást már igényel (tehát teljesen kezdőknek nem túl hasznos, bár lehet vele próbát tenni) - de onnantól kezdve már szépen fokozatosan építi fel az egész tudást, hiszen külön szómagyarázó rész is tartozik minden leckéhez, ahol a legegyszerűbb szavakkal mondják el a leckében lévő kifejezések értelmét.
 
Az eredeti Effortless English anyagot ezen a linken tudod megvenni, aki megpróbálná, ossza meg velem is tapasztalatait. Jó tanulást! 
 

Egy szépségkirálynővel készült interjút az Effortless English-ről itt olvasható.

Az Effortless English-ről szóló többi bejegyzés itt olvasható.
 
Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr17927781

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-CS- 2009.02.07. 08:22:22

Há aztakurva ez az ember nagyon kész van. Milyen ábrázatok jönnek ki az arcából. Mimika és gesztus azér ott van. Olyan, mint egy nagyon lelkes szcientológus aki arról próbál meggyőzni, hogy el kéne már hoznunk a végtelen jóságot közösen a planétára.
Ettől függetlenül működhet a módszer csak az ember bírja megszokni ezt az arcot.

[balint] 2009.02.08. 03:18:42

Szerencsére mp3-ban vannak a leckék, így nem kell nézned az arcát :D

A hangja pedig megszokható, szerencsére nem túl idegesítő. Vagy talán pont azért használható, mert ilyen idegen, idegesítő a fickó. Jobban megragadnak a dolgok? Meglátjuk.

Fpeti 2009.02.26. 19:41:55

És működik is. Igaz, pár napja kezdtem csak el, és alapok azért vannak, de nekem is az a problémám hogy folyamatosan nem tudok beszélni. Az első pár leckét én is 3 naponta cserélem, nem hetente. Pár hallgatás után kérdez, és rögtön tudok válaszolni gondolkodás nélkül. Szerintem nagyon szuper. Eddig ez a legjobb, pedig már belehallgattam a Villámba, Taxus-be és a Kreatívba is. Ez a legjobb.

Koandi 2009.03.31. 14:09:43

Meghallgattam az első néhány leckét és végig kellett néznem hozzá a leírást. Majd miután néhányszor hallgatva és olvasva 'megjegyeztem' a tartalmat így sikerül nagyon sokadszorra leirat nélkül is értenem. Helyesen csinálom, hogy a szememmel követem a beszédet? Mikor jön el, hogy nem kell olvasnom?

[balint] 2009.03.31. 14:22:51

Csak nyugalom! :D A legfontosabb, hogy szépen, nyugodtan és élvezve hallgasd. Ha neked kell hozzá a szöveg, akkor kövesd a szemeddel. Én úgy vettem észre azonban, hogy engem zavar, ha olvasom is közben - mivel minden szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy átlagon felüli a hallásom, ezért én kizárólag erre hagyatkozom a tanulásnál. Nekem gyorsabb és kényelmesebb így. De az a lényeg, hogy neked hogy jó.

Mindenesetre szerintem, ha már tényleg jól megy, hagyd el az olvasást, és figyelj csak a szövegre, és a válaszolgatásra, mert a sebességed csak így fog növekedni!

tetecske 2010.02.18. 15:14:51

nekem meg van majd minden rész (eddig hét), és fél éve csak ezt hallgatom, szerintem a legmenőbb cucc angol tanuláshoz :o)

[balint] 2010.02.21. 18:22:29

@tetecske: persze, de semmi nem pótolja az igazi, élő angolt, mert ne feledjük, ez is csak mesterséges cucc :D

melorin 2010.03.12. 15:10:53

Eljutottam a Level 2 szintre.
Huh! Ezt tudom mondani :)
Itt már sokkal gyorsabban beszél A.J.
Kicsit nagy váltás volt a Level 1 utolsó anyagához képest, nem éreztem átmenetet a kettő között. Durva na. Azt hiszem itt már lesznek olyan szavak, amiket meg kell nézzek a mellékelt szövegben. Pl. amikor először hallottam a "want to have his cake and eat it too" kifejezést, az 'eat it'-et 'eated'-nek értettem, azt hittem A.J nem jól tudja az 'eat' múltidejét :P

uzrksghfskbuzs (törölt) 2010.03.12. 15:37:13

Jól értetted, AJ pont kaliforniai angolt beszél, amiben (és persze majdnem az összes amerikai kiejtésben) jelen van az úgynevezett flapping. Bizonyos esetekben a T helyett D-t ejtenek.

Itt olvashatsz róla bővebben: en.wikipedia.org/wiki/Flapping

[balint] 2010.03.14. 03:31:20

@tdk.112: wow, lenyűgöző, hogy 13 év angoltanulás után sem volt fogalmam ilyenekről. elismerésem. :)

bár (és ez viszont már saját tapasztalat), ha elegendő és megfelelően eltérő anyagokat hallgatsz, seperc alatt hozzászokik a füled az ilyen dolgokhoz. Tudom, mert az angolnál így volt, csak akkor még nem tudtam miért. Aztán a spanyolnál már tudtam, a kínainál pedig rendkívül hasznos ez a tudás. :) csak minél többet, többféle forrásból, és nem lesz baj. :D

uzrksghfskbuzs (törölt) 2010.03.14. 10:48:42

Még tavaly láttam egy videót a YouTube-on, amiben a 3 jellemző angol kiejtést hasonlították össze (amerikai, brit, ausztrál), és példának a "water" szót hozták. Akkor bizonyosodtam meg, hogy bizony nem én hallok rosszul, hanem az amerikai angolban tényleg úgy mondják, hogy "wader".

Aztán utánanéztem a dolognak, és így szereztem tudomást a flappingről. :)

Viszont néha szoktam MSN-ezni egy ausztrál sráccal, aki azt mondta, hogy ő személy szerint nem flappingel, de az apja igen. Nem tudom, mennyire jellemző ott Ausztráliában a dolog, te talán jobban meg tudnád mondani. :)

[balint] 2010.03.14. 13:06:08

@tdk.112: Én sem tudom igazán, őszintén szólva nem is érdekel. :D Nem vagyok nyelvész, engem csak az érdekel, hogy megértsenek és hogy én megértsek minden anyanyelvűt. :D

Boborjnán1986 2010.03.16. 12:41:27

Helló!

Nekem még a huuklts-sek ajánlották, 2009 júliusába, és akor és ott nagyon megtetszett.. Amik jöttek először leckék mindet teljesen jó kedvel hallgattam, és olvastam.. csak hát ugye nincs mindig píz.. szal egy olyan pm engem is érdekelne, ha lehetséges..:)

thomas1 2010.07.30. 00:02:39

az effortless english c. anyaggal az a baj, h nem tudom használni, mert tényleg kezdő vagyok, és nem értem az utasításokat, mert minden angolul van, és kb. csak össze vissza csinálnék mindent. nem tud vki egy magyar használati útmutatót ajánlani?

[balint] 2010.07.30. 07:23:07

@thomas1: hello, én azt mondanám, hogy először szedj fel annyi angolt, amivel megérted az EE-t. csak akkor igazán hasznos, ha már van mire építeni. Sok sikert!

thomas1 2010.07.30. 21:07:32

@[balint]: köszi választ, de mégis melyik módszert ajánlanád egy kezdőnek, nyelviskola, egyéni biflázás? a német nyelv tanulása során elég sok erőt, pénzt, energiát fektettem bele ezekbe, kevés használható sikerrel, jó a középfokú nyelvvizsga meglett, de hol van már a tudás?

[balint] 2010.07.31. 03:56:44

@thomas1: Hello, olvasd el ezt:

otevotnyelv.blog.hu/2010/05/11/13_ev_alatt_angolul

és ezt:

otevotnyelv.blog.hu/2010/05/31/szemleletvaltas_az_angoltanulashoz

hátha segítenek valamit. Jelenleg úton vagyok, de nemsokára hazaérek, és akkor lesz időm normálisan foglalkozni a bloggal, szívesen írok még többet is. Ha gondolod dobj meg egy emaillel, hogy ne felejtsem el a dolgot (a cím ott van jobb felső oldalon, a kép alatt).

[balint] 2010.07.31. 03:59:30

@thomas1: Hello, olvasd el ezt:

otevotnyelv.blog.hu/2010/05/11/13_ev_alatt_angolul

és ezt:

otevotnyelv.blog.hu/2010/05/31/szemleletvaltas_az_angoltanulashoz

hátha segítenek valamit. Jelenleg úton vagyok, de nemsokára hazaérek, és akkor lesz időm normálisan foglalkozni a bloggal, szívesen írok még többet is. Ha gondolod dobj meg egy emaillel, hogy ne felejtsem el a dolgot (a cím ott van jobb felső oldalon, a kép alatt).

John__ 2010.09.09. 12:30:01

Üdv!

Gratulálok az elért eredményeidért valamint az oldalért! Nagyon jó! Rengeteg jó ötlet, tipp olvasható.

Jónak tűnik ez az EE módszer, a dicséreteid alapján. Lehet kipróbálom.
De bevallom félek azért, hogy keveset fogok érteni, hogy nincs hozzá magyar segédlet. Nem tudom mennyire leszek jó angolból ha csomó szót nem értek. Ha meg szótárazgatok az túl lassú, bár szerintem itt nem kell szótárazgatni azt írtátok.

Amúgy 2-3 éve angolozok, leginkább a fősuliba kezdtem, mert ott kötelező volt, de régebben ugye a számítógépes játékokba sokszor találkoztam az angollal, szóval a kezdő csoportba legjobbak között voltam :D

Diplomámhoz kell az nyelvvizsga, szal most ismét nekifeküdtem..
Kreatív angol és a Villám angollal próbálkoztam. Mindkettőnek a fele felé közeledek.

Hát azt kell mondanom tetszenek, mert értem őket és jól is haladok, valamint sok mondat rögződik benne, mert mindkettő ilyen angol-magyar mondatok mp3 lejátszása.

Ezért tartok picit az EE-től, nehogy ne értsem pontosan mit is jelent amit mond.

Lenne még egy fontos kérdésem.

Hoge Amerikai ha jól sasolom... Itt nálunk meg a brit nyelvvizsgákat nyomatják, például a tanárommal mi a TELC nyelvvizsgát néztük ki és az is Brit asszem.

Ez nem okoz gondot? Vagy mit lehet tenni? Googlebácsinál nézzek utána mik a különbséges és próbáljam meg rögzíteni? :|
Csak nemtom nem-e baj ha Hoge bácsi Amcsiul dumál hozzám hónapokon át :D
:)

[balint] 2010.09.09. 12:38:49

@John__: Szia John, köszi szépen! :D

Ha a villám angollal és a kreatívval is boldogulsz, akkor nyugodtan nekimehetsz az EE-nek. Előbb-utóbb úgyis el kell jutnod egy olyan szintre, hogy értsed. :) Amúgy szerintem simán érteni fogod, főleg, hogy 4 szintre van felépítve és az első tényleg nagyon egyszerű. Tesóm a középfokún 87%-ot kapott a szóbelin, míg az írásbelin elkaszálták (ez megint más sztori, mennyire gyűlölöm a nyelvvizsgákat, grrrr!). Szóval beszédfejlesztésre nagyon alkalmas, ha arra kell, én merem ajánlani.

Igen, Hoge amerikai. Itthon valóban az angol angolt erőltetik (ki tudja miért), de igazából az akcentus nem számít - tök mindegy, hogy az amerikait beszéled (én is ezt beszélem, ami már némileg hajlik át az ausztrálba) vagy az angolt. A kiejtésre azonban figyelj, ez nem ugyanaz, mint az akcentus. :)

Amúgy meg nincsenek olyan eltérések, ami egy ilyen nyelvvizsgán rettentesen kijönnének. Pár betűzési szabály más, pár szó különbözik, de nagyjából ennyi. Ne törődj vele, nem érdemes erre energiát pazarolni. Kivéve persze, ha érdekel. :) Sok sikert! :D

bálint

John__ 2010.09.09. 19:53:57

@[balint]: google elején találtam több leírást főbb különségekről. Talán így nem leszek gondba vizsgán ha rögzítem azé :)

Köszönöm a biztatást!

Arra kíváncsi lenné még, hogy te hogyan tesztelted ezt a tananyagot? Mármint úgylátom nemrégibe tesztelted, és látom több post-ot csináltál, de önéletrajzod alapján már régóra perfekt vagyol. :D
Ha tévedek javíts.
Szóval így elég nehéz lehetett tesztelni valódi előnyét, esetleg hátrányát, vagy például kreatív-hoz vagy a többihez képest, mivel te minden szót értesz :D
Vagy még többet is. :)
Óó de irigyellek :D

[balint] 2010.09.09. 19:59:30

@John__: igazad van, én már akkor felette jártam a dolognak, mindenesetre nagyon érdekes volt, és rendesen egy hétig gyúrtam egy leckét. azt mondanám, hogy folyékonyabb lett tőle a beszédem, a tanult szavak száma elhanyagolható volt (egy csomó meg hasznontalan :D).

de ha egy igazi kísérletre vagy kíváncsi, olvasd el a tesómmal készült interjút. ő alapfokról indult és fél év alatt bőven-bőven leszóbelizett (középfok). imhol a cikk:

otevotnyelv.blog.hu/2010/06/03/effortless_english_egy_szepsegkiralyno_tapasztalatai

John__ 2010.09.09. 20:15:13

@[balint]: értem, oké elolvasom :)
Tegnap már rápillantottam. (ja és gratulálok a tesódhoz is :DDD )

Zápor. 2012.11.16. 18:58:29

Sziasztok!

A srác, akiről a bejegyzés szól, az egyik személyes hősöm. A hanganyagjai állatjók, egyszerűen csak működnek és kész. Én soha életemben nem tanultam angolul, és erre büszke vagyok. Ki akartam próbálni azt az elméletet, hogy "Ne tanuld a nyelvet, hanem használd." (Ellentmondásnak tűnik, de nem az.) Ma már angolul olvasok szakkönyveket (és értem), és a párommal kb. minden nem írásban történő kommunikációt angolul folytatunk. Mindenről, mert az egymással sokat beszélgetős típusú pár vagyunk. Már csak akkor váltunk magyarra, ha egy téma nagyon nagyon fontos és személyes, és véletlenül sem szeretnénk félreérteni a másikat.

A.J. Hoge és a rendszere nélkül messze nem tartanék itt. A srác ellenszenvesnek tűnik, mert a stílusa nekünk szokatlanul erős. De amit csinál, az valami igazán-igazán jó dolog, és témái okos, összeszedett, hasznos, lebilincselő dolgok (néha).

A TRÜKK: NE ülj le hanganyagot hallgatni. Ahogy leültél, buktad. És nehogy elkezd az írott anyagot követni! Ne! A hanganyagok akkor működnek, ha közben valami mást csinálsz, és nem főtevékenységként végzed a dolgot. Sport, közlekedés, takarítás, stb., bármi, amihez nem kell az agyad. És a legfontosabb, hogy az ember találjon az életében helyet a hanganyaghallgatásnak, mint szokásnak. Naponta kb. egy órát, egybe vagy részletekben. És NEM kell, hogy értsd. :-) Majd fogod érteni később, először nem baj ha vannak ismeretlen szavak. Én semmikép se sorban hallgatom a leckéit, mert úgy uncsi, hanem a négy nagy nyelvtanulós csomagját egy mappába csaptam, tettem hozzá Grammar Grater-t (angol nyelvű, bennszülötteknek szóló Grécsilászló szerű műsor, vagy 150 10 perces rész), meg egy angol nyelvű értelmezőszótárat, meg a "száz szó amitől okosabbnak fogsz látszani" c. hangoskönyvet angolul; és ezt az egész nagy katyvaszt hallgatom randomra állított lejátszóval. Miközben mindig van egy főtevékenység, pl. gyaloglás, ilyesmi. Na ÍGY nem unalmas. :-D És ez a legfontosabb sztem., mert különben abba akarod majd hagyni, mert unod. (És akkor ha normál földi halandó vagy, akkor gyakorlatilag ezzel már abba is hagytad.)

És még egy apróság. Regények, hangoskönyv formátumban. Ne aggódj ha nem érted, majd fogod! Nálam működött, Végighallgattam vagy 20 Terry Pratchett regényt, sokszor egy fejezetet 10 - 20 szor, mire megértettem, és akkor se teljesen. Menni fog, ha úgy érzed hogy egy nagy katyvasz az egész, türelem, tornaterem, egyszercsak észre fogod venni, hogy angol nyelven gondolkodsz... :-) (Nem vicc.)

A.J.Hoge pedig amilyen ellenszenvesen néz ki, annyira jó a módszere. Imádom a srácot.
süti beállítások módosítása