Web Analytics

Egy olyan "fogas" kérdésnél, mint a nyelvtanulás, rettentő módon szükség van a helyes adminisztrációra, a gondos tervezésre, a jól felépített struktúrára - ha ezt jól kidolgoztuk, akkor már félig nyert ügyünk van.

A lényeg: nem szabad kapkodni és főleg nem egyszerre mindent akarni! A nyelvtanulás folyamatos dolog, nincsenek kimondott lépcsőfokai, meg kell tanulni észrevenni a saját haladásunkat. Ennek méréséről egy később posztban fogunk megemlékezni. El kell fogadni, hogy jövő hétvégére nem fogok tudni japánul - de már tudhatok valamit japánul. Észre kell venni, hogy valamit már tudunk, használhatjuk, a miénk. Ezerszer könnyebb a haladás - van visszaigazolás, van sikerélmény.

És itt jön a lényeg: a tervezés. Noha azt írtam az előbb, hogy nincsenek lépcsőfokok, azért mégis jól beoszthatjuk menetrendünket. A Pimsleur tananyagok többsége 90 leckét tesz ki, melyből minden nap egyet kell megtanulni - ideális esetben tehát három hónap alatt a zsebünkben lesz az átadni kívánt tudás. Szögezzük le magunknak: akkor minden reggel, munkába/suliba/egyéb helyre menet a Pimsleur leckét fogom hallgatni. Mondjuk ki! Írjuk le! Csináljunk belőle táblázatot! Csináljunk belőle grafikont! És mikor egy leckét letudtunk, jelöljük be. Minden nappal feljebb jutunk a nyelvtudás Csomolungmáján. Fontos, hogy jelöljük fizikailag előrehaladásunkat, hiszen ez ad róla valódi visszajelzést, hogy igen, tudom. Bármennyire banálisan is hangzik, rengeteget segít abban, hogy holnap is leüljünk foglalkozni a nyelvvel. Tapasztalat.

A magam részéről még három hónapom van intenzíven foglalkozni a spanyollal. Nemsokára megszerkesztem Exceles formában a menetrendemet és kiaggatom ide, hátha segít valakinek a tervezésben. Mert a sikerhez három dolog kell: érdeklődés, tervezés, adminisztráció. Pont.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr58921640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása