Web Analytics

Beszéljünk most arról, hogy mire van szüksége a nyelvtanulónak fizikailag. Viccesnek tűnhet a dolog, ám szintén saját tapasztalat, hogy ha alaposan előkészülünk, sokkal könnyebben és szívesebben állunk neki tanulni. 

Egy szépen rendben tartott asztal a megfelelő könyvekkel, szótárakkal, papírokkal, ceruzákkal, ragasztóval, szótanuló kártyával sokkal inkább sarkallja az embert, hogy minden nap leüljön foglalkozni a nyelvvel. 

Egyes vélemények szerint jó, ha mindig ugyanazon a helyen tanulunk, mert megszokjuk, a "részünkké" válik, míg más vélemények szerint (a Head First oktatókönyvek) pedig az a jó, ha folyamatosan változtatjuk a helyünket, egyszer zenét halllgatunk, egyszer sétálunk tanulás közben, ezzel is mindig új ingerekkel bombázva elménket, így az nem unja meg a tanulás "monotonságát". Ezt mindenkinek kell magának kitapasztalnia. 

Ajánlott beszerezni egy szép nagy füzetet, amiben az összes vonatkozó dolgot le tudjuk jegyzetelni, hogy EGY helyen legyen minden, mert nincs annál idegesítőbb, mikor nem találunk valamit. Legyen jó ceruzánk a szép ábrák rajzolásához, radír, toll. Fontosak a nyelvtanuló kártyák (vagy Flashcardok), melyekből ne a boltban kapható, előregyártottakat vegyük, hanem teljesen üreseket, melyeket magunk fogunk kitölteni. 

Ezenkívül érdemes beszerezni egy nagyobb tárhellyel rendelkező mp3 lejátszót, hogy bárhol/bármikor tanulhassunk - ez az időmenedzsment egyik alapfeltétele. Kell még egy kis notesz és toll, ami mindig legyen nálunk, hogy bármi eszünkbe jut (új szavak, kérdés, ötlet, stb.), azt azonnal le tudjuk írni - elég kellemetlen, ha ez miatt kiesik valami haladásunkból. 

A magam részéről a telefonomon lévő excel-kezelő programba szoktam menet közben jegyzetelni a megtanulandó szavakat, melyekből otthon flashcardot csinálok. Az egész telefonos dolog tehát egy híd, egy fontos elem, hogy a szavakat/frázisokat ne felejtsem el, míg leírom szótanuló kártyára, akkor pedig már egy életre megmarad, amit bárhol, bármikor használhatok (excelből/szótárfüzetből szavakat tanulni tized annyira nem hatékony!).

Egyelőre tehát ennyi, de az előkészületeknek nincs még vége, hiszen mindig lehet finomítani, tökéletesebbé tenni a folyamatot. A cél: a lehető leghatékonyabb időkihasználás, a lehető legjobb hatásfokkal. Így leszünk eredményesek.

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr58902628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása