Web Analytics

Mint már írtam, az angolt lényegében "elsajátítottnak" tekintem, azonban tökéletesítése nem valószínű, hogy mostanában véget fog érni.

A nyelv, mint olyan, mindenkit érdekel. Rohanó világunkban azonban joggal gondolhatjuk úgy, hogy ha már annyi energiát befektetünk egy nyelv elsajátításába, akkor az legyen hasznos - éppen ezért mindenki a "világnyelveket" kezdi tanulni - angol, német, francia, spanyol, orosz, stb. Van is benne valami.

A magam szempontjából azonban fontosabb, hogy hogyan tudok megtanulni egy nyelvet - márpedig tanfolyami segítség nélkül kénytelen vagyok a véletlenül vagy éppenséggel nem is annyira véletlenül elém kerülő anyanyelvűektől tanulni. 

Éppen ezért a végleges öt nyelv még nem teljesen eldöntött. Szeretnék én is "hasznos" nyelvet tanulni, de ha mondjuk az iskolában éppenséggel egy mongollal, indonézzel vagy ukránnal barátkozom össze, nagyobb valószínűséggel kezdem el az ő nyelvét tanulni - hiszen mindig van egy tökéletes példa, aki ki tudja javítani a hibáimat. Persze ehhez az ő végtelen türelme is szükséges. 

Abból indulok ki, ha valaki elém állna azzal, hogy szeretne megtanulni magyarul, én nagyon szívesen segítenék neki mindenben. Heti egy-két óra kötetlen beszélgetés édes anyanyelvemen nem esne nehezemre. Remélem ilyen emberekkel fogok itt is összefutni. 

Az öt éves terv lényegében tavaly nyáron kezdődött. Gondos előkészületek után szeptember közepén elkezdtem tanulni a spanyol nyelvet. A következő hónapokban főleg ennek ismertetése várható - de persze mindig lesznek általános jótanácsok és érdekességek is. Mivel a spanyol rendkívüli módon megtetszett, a hozzá elérhető anyagok listája pedig konvergál a végtelenhez, ez biztosan benne lesz az öt nyelvben. 

Az ötből tehát kettő már fix: angol és spanyol.

Mivel Ausztráliában elég sok arab él, kacérkodom a gondolattal, hogy az arabnak fogok nekiállni a következőkben. Mielőtt felmerülne a gondolat, hogy az "nehéz, meg más meg különben is turbánosok", szeretném leszögezni, hogy semmiféle politikai meggondolás nem vezérel, egyszerűen figyelembe veszem, hogy sokkal nagyobb eséllyel találkozom itt anyanyelvűvel. Jelenleg az anyaggyűjtés folyik. Olyan tényezőket pedig számba sem veszek, hogy "túl nehéz, nem lehet megtanulni", egyrészt mert ilyen nincs, másrészt saját bőrömön tapasztaltam, hogy megfelelő előkészülettel, hozzáállással és módszerrel minden nyelvet meg lehet tanulni - a következőkben azt kutatom, hogy lehet ezt az időt minimálisra csökkenteni. Gondoljunk csak arra, hogy tanulnak a gyerekek. De ez egy későbbi poszt témája lesz. 

További lehetséges nyelvek: japán, indonéz, kínai. Anyanyelvűek szintén bőséggel laknak itt mindhárom nyelvből, így megint csak a legkisebb ellenállás irányába haladok. A japán mindig is érdekelt, kultúrájával együtt (melyik tizenéves kisfiút nem vonzották a ninják meg a szamurájok?), az indonéz a világ legkönnyebb nyelve, míg a kínait pusztán praktikussági okokból szemeltem ki: elég sokan vannak ahhoz, hogy valahol csak rájuk bukkanjak. 

Meglátjuk, menet közben még alakulhat. Mivel az iskola csak február elején kezdődik, nem tudom, milyen csoporttársaim lesznek - ezen is sok múlik. A munkahelyemen is sok múlik. Dehát így lesz ez érdekes. 

Tetszett ez az írás? Ne felejtsd el megosztani másokkal is!
| More

A bejegyzés trackback címe:

https://otevotnyelv.blog.hu/api/trackback/id/tr74900746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnnygraveyard 2009.01.27. 15:20:08

na, azért te több mint valószínű, hogy nem fogsz tudni úgy tanulni mint a gyerekek, ha gondolod, tudok hozzászólni a bejegyzéseidhez pedagógia/pszichológiai/fejlődéslélektani szempontból (amint túl leszek a holnapi pedagógia-pszichológia szigorlatomon

-CS- 2009.01.27. 17:13:31

Yo. -Cs- vagyok (csak a kihez tartás végett)... Nem rég jutott nekem is eszembe, hogy be kéne vágni egy két nyelvet, úgyhogy kíváncsi vagyok mire jutsz. Amit eddigiekhez hozzá tudok fűzni: a japán meg a kínai az nagyon nehéz lesz egy év alatt. Amit ajánlok: Nintendo DS + van rá néhány fasza kis nyelv trainer program: My Japanese Coach, My Chinese Coach, My Spanish Coach (én ezt nyomom most), My French Coach. Előnyök: Interakció, hallod a szavakat kiejtve, hülye játékok segítenek agyadba pörkölni a szavakat, tulajdonképpen szótárként is megállják a helyüket + japánnál, kínainál a touchscreen-nek hála lehet az írást ügyesen gyakorolni.

[balint] 2009.01.28. 09:10:53

egyelőre ott tartok, hogy szeretnék rájönni a gyerekek tanulásának titkára. de persze, minden segítség jól jön!

nehézség: nincs olyan, hogy nehéz. eltérő van :)

másrészt: a japán: annyira nem vészes, mert meglepő hasonlóságok vannak a magyar nyelvvel (pl. szórend), valamint maga a japán nyelv beszélt formája nem nehéz, mivel a nyelvtan nem vészes. arról még nem döntöttem, hogy az írást megtanulom-e. Szóval így máris legalább felére csökkent a nehézség :)

a kínai pedig annyiban nehéz, hogy tonális: egy szótagnak ötféle ejtése van, és akár 10 vagy több dolgot is jelenthet. De mivel a szómemóriám elég jó és könnyen tanulom a szavakat, azt hiszem ezzel megbírkóznék. És a kínai nyelvnek gyakorlatilag nincs is nyelvtana. Úgyhogy ez rendkívüli könnyebbség. De bővebben majd ha már beleástam magam.

amúgy a my spanish coachot én is nyomom, csak éppen psp-n. :)

RoBLog 2009.02.04. 12:37:06

Finn nyelv? Nyelvtana nagyon hasonló a magyarhoz (tapasztalatom szerint).

A gyerekek sem tanulnak másként mint a felnőttek. :) Csak akkor még nincs tele a fejük annyi félreértett szóval, hehe :)

Meg gondolom a környezet segít - ha mindennek egy adott nyelven hallod a nevét, összekapcsolódik a dolog meg az elnevezése.

[balint] 2009.02.08. 03:22:59

Ja, a finn nyelv nekem is tetszik :)

A finn nyelv az egyetlen a világon, amiben az ige tagadását ragozzák az ige helyet :) (vagyis a nem szócskát) Nagyon érdekes!

Igen, pont tegnap találtam rá referenciát, hogy a gyerekek sem tanulnak másképp, mint a felnőttek és hogy a felnőttek alkalmazzák rosszul a tanulást. Amint átrágtam magam a témán, írok egy összefoglaló posztot belőle.

A környezet, más néven kontextus - igen, ez rengeteget segít. Mert ugye nem azt akarjuk megtanulni, hogy az "Alma az az Apple" - hanem, hogy az alma az az a dolog, amibe beleharapsz és kicsit kesernyés, de azért finom, meg egészséges. És akkor tök mindegy hogy hívják, ha tudod _miről_ van szó. Véleményem szerint.

KGX 2009.02.17. 16:35:41

Szerintem ha van motivációd, kitartásod, és időd, nem kizárt, hogy öt év alatt lehet valamire vinni öt nyelvben. Az is kérdés, hány éves vagy, hány nyelvet ismersz eddig, azokat milyen szinten, ill. hánnyal próbálkoztál eddig. De azért egy év a kínaihoz pl. semmi. Szvsz.

[balint] 2009.02.18. 01:06:26

Nem szeretem azt gondolni, hogy "kérdés" hány éves vagyok, hány nyelvet ismerek, meg hogy milyen szinten.

Ellenben szeretem azt gondolni, hogy egy év alatt meg lehet tanulni egy nyelvet. A hogyanon meg most okoskodom. De abból indulok ki, hogy ilyen létezik. Tehát nem abból, hogy hogyan NEM lehet megtanulni.

kx 2009.06.05. 23:47:11

Pedig fontos befolyásoló, hogy hány éves vagy, mert úgy tudom, a nyelvek egyes speciális hangjainak képzésének megtanulásához csak egy korlátozott "időkapu" áll rendelkezésre. Hogy ennek a kapunak hol a vége, arra már pontosan nem tudom, de emlékeim szerint bőven 20 éves kor előtt. ez nem azt jelenti, hogy 25 évesen nem tudsz bármilyen nyelvet megtanulni, csak azt, hogy némely hangot nem vagy csak nagyon-nagyon nehezen tudsz kiejteni, mert a hangképző szervek egyszerűen már nem olyan képlékenyek, mint pl egy 5 éves lurkónál.

kx 2009.06.05. 23:50:22

ja és a "hány nyelvet ismerek" talán még fontosabb faktor, hisz ha már ismersz egy olyan nyelvet, aminek a szórend, vagy a szókincs korpusza számos egyezést mutat az új nyelvvel, akkor hatalmas előnyben leszel. Ha tudsz spanyolul, akkor az olasz már gyerekjáték lesz. Ráadásul nem csak konkrétan a nyelv, hanem a nyelvtanulási rutin is hozzáadódik a köv. nyelv megtanulásának megkönnyebbítéséhez.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2010.04.11. 06:27:12

Lehet, hogy érdemes lenne törökül is megtanulni, mert utána némi plusz tanulással már könnyebb lesz a többi török nyelv (azeri, kazah stb) beszélőivel kommunikálni.
Pl a volt mongóliai kazah csoporttársam anyukája, mikor Törökországba látogatott, a kazah segítségével meg tudta magát értetni.

Aztán ott van még a szuahéli, amivel Afrikában jól lehet boldogulni (állítólag).
süti beállítások módosítása